Raffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld

Halvering winst bij oliereus Shell

De winst van Royal Dutch Shell over de eerste drie maanden van dit jaar is in vergelijking met een jaar geleden meer dan gehalveerd. Het Brits-Nederlandse bedrijf verdiende met olie en gas, geschoond voor eenmalige meevallers, 3,25 miljard dollar (ruim 2,9 miljard euro).

De winstdaling wordt vooral veroorzaakt door de bijna gehalveerde olieprijzen. De gemiddelde olieprijs bedroeg begin dit jaar rond de 55 dollar, terwijl dat een jaar geleden nog bijna 110 dollar was.

De lage olieprijs en een moeizaam aantrekkende wereldeconomie bezorgt de olie-industrie heel wat hoofdbrekens. Shell blijft om die reden werken aan kostenbesparingen en brengt meer focus aan in de activiteiten. In het eerste kwartaal zijn voor meer dan 2 miljard dollar aan activiteiten verkocht, onder meer in Nigeria.

Benzine

Met het oppompen van olie en gas werd minder verdiend, maar met raffinage juist weer meer. Olie- en gasproducten, zoals benzine en diesel, zakten minder hard in prijs dan de ruwe olieprijs, en dus hield Shell er meer aan over.

De totale olie- en gasproductie kwam uit op 3,166 miljoen vaten per dag, een daling van 2 procent.

Drie weken geleden maakte Shell de overname van het Britse gasbedrijf BG bekend, voor 64 miljard euro. Als die aankoop een feit is, krijgt Shell er in een klap een flinke olie- en gasproductie bij en wordt Shell het grootste gasbedrijf ter wereld, gespecialiseerd in LNG en olie- en gasexploratie in diepzee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl