Betogers in New York
NOS Nieuws

Demonstraties VS breiden zich uit

In Amerikaanse steden zijn betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen geweld door de politie. Aanleiding waren de protesten in Baltimore na de dood van de zwarte arrestant Freddie Gray, ruim twee weken geleden.

Onder meer in New York, Washington, Boston, Minneapolis en Indianapolis gingen mensen de straat op. Ze riepen leuzen als 'no justice, no peace, no racist police'. In New York zijn zestig demonstranten opgepakt, de meesten omdat ze het verkeer hinderden. In andere steden verliepen de betogingen voor zover bekend vreedzaam.

Protesten tegen politiegeweld in VS breiden zich uit

Ook in Baltimore, de stad waar Freddie Gray werd opgepakt, is weer gedemonstreerd. Duizenden mensen deden aan de betoging mee. Die was al om 22.00 uur afgelopen, omdat vrijwel iedereen zich aan de avondklok hield.

'Gray verwondde zichzelf'

The Washington Post bericht dat Freddie Gray mogelijk zichzelf verwondingen heeft toegebracht. In de arrestantenwagen zou hij "tegen de wanden hebben geslagen". Het verhaal is afkomstig van een arrestant die ook in de wagen zat. Hij kon Gray niet zien, maar zegt in een verklaring dat Gray zich "opzettelijk probeerde te verwonden".

Toen de wagen aankwam bij het politiebureau, lag Gray met rugletsel op de grond. Hij overleed een week later. De politiechef van Baltimore gaf later toe dat Gray eerder medische hulp had moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl