Het combineren van werk, zorg en kinderen is soms te zwaar
NOS Nieuws

Mantelzorgers te onbekend met ruimere verlofregeling

Voor werkende mantelzorgers zijn er allerlei verlofregelingen om te voorkomen dat ze overbelast raken door de zorg voor familie of vrienden. Staatssecretaris Van Rijn wil mantelzorgers beter voorlichten over de uitgebreide zorgregelingen, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.

In mei start een voorlichtingscampagne van het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Volksgezondheid om de nieuwe regelingen voor verlof en arbeidstijden onder de aandacht te brengen van werkgevers en mantelzorgers.

Huisgenoten

Het kabinet heeft geregeld dat werkenden kortdurend en langdurend zorgverlof kunnen opnemen voor hun huisgenoten, voor tweedegraads familieleden en voor anderen in de sociale omgeving. Eerst kon dat alleen voor een ouder, kind of partner.

Per 1 juli is het ook mogelijk om langdurig zorgverlof op te nemen voor iemand die hulpbehoevend is. Nu kan dat alleen bij een levensbedreigende ziekte.

Ziekteverzuim

Het kabinet denkt dat met de nieuwe zorgregelingen werknemers beter hun werk en hun zorg kunnen combineren. Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het ziekteverzuim stijgt als werkenden naast hun werk ook iemand verzorgen. Vooral mensen die al langer dan twee jaar mantelzorg verlenen, krijgen zelf te maken met gezondheidsklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl