NOS Nieuws

Van Rijn: pgb-houders niet schuldig aan betalingsproblemen

Staatssecretaris Van Rijn vindt het "zeer, zeer" te betreuren als de indruk is gewekt dat mensen met een persoonsgebonden budget schuldig zijn aan problemen bij de uitbetaling van declaraties.

In een debat met de Tweede Kamer zei hij dat hij dat niet heeft gesuggereerd en ook niet heeft willen suggereren, "want het is niet waar". Als declaraties pas na twee weken bij de Sociale Verzekeringsbank terechtkomen, hoeft dat volgens hem niet de schuld te zijn van de budgethouders. Het probleem kan bijvoorbeeld ook zijn "dat de communicatie niet goed was en iemand het niet wist".

Jammer

Van Rijn schreef de Kamer gisteren over een onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank. Daaruit komt naar voren dat 94 procent van de zorgdeclaraties binnen vijf tot tien werkdagen wordt uitbetaald, maar dat er nog altijd problemen zijn. Een van die problemen is dat er in 39 procent van de gevallen minstens twee weken zit tussen het moment waarop een zorgverlener zijn rekening indient bij een budgethouder en het moment waarop die bij de SVB aankomt.

Volgens Van Rijn heeft hij "simpelweg" weergegeven wat er uit het onderzoek kwam en geen oordeel willen vellen. "Het is jammer als dat wel het gevoel is", zei hij.

Puinhoop

Van Rijn debatteert nu voor de vijfde keer met de Kamer over de persoonsgebonden budgetten, waarmee mensen hun eigen zorg kunnen inkopen. Op 1 januari is het systeem veranderd, waardoor mensen hun geld achteraf krijgen in plaats van vooraf. De uitbetaling wordt gedaan door de Sociale Verzekeringsbank. Zorgverleners klagen sinds de invoering dat zij lang moeten wachten op hun geld.

De oppositie in de Kamer is uiterst kritisch over de gang van zaken. Veel partijen spreken van een puinhoop en vragen zich af waarom de invoering van het nieuwe systeem niet is uitgesteld, toen eind vorig jaar duidelijk werd dat er problemen zouden komen. Volgens de staatssecretaris was dat niet in het belang van de pgb-houders geweest.

Van Rijn zei alles op alles te zullen zetten om ervoor te zorgen dat de problemen die er nog zijn voor 15 mei zijn opgelost. Hij gaf toe dat "we er nog niet zijn". "Ik heb daarvan net zo veel pijn en verdriet als de budgethouder zelf."

Van Rijn: pgb-houders niet schuldig aan problemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl