Franse militairen patrouilleren onder de Eiffeltoren
NOS Nieuws

Frankrijk komt deels terug van bezuiniging op leger

De Franse regering schrapt meer dan de helft van de geplande bezuinigingen op het militaire personeel. De Fransen vinden de terroristische dreiging te groot na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt in Parijs.

Eerder was besloten 34.000 banen in het leger te schrappen. Door de koerswijziging vallen er nu nog maar 15.500 gedwongen ontslagen. Dat betekent dat er ongeveer vier miljard euro meer zal worden uitgegeven aan defensie.

Het besluit werd genomen op een bijeenkomst met president Hollande, premier Valls en de militaire top. Volgens hen kan Frankrijk zich beter wapenen tegen het terrorisme door militair personeel te behouden.

NAVO en de VS

De Fransen lijken met de koerswijziging tegemoet te komen aan de wensen van de NAVO en de Verenigde Staten. Begin september werd op een NAVO-top in Wales afgesproken dat de lidstaten de komende tien jaar meer geld uitgeven aan defensie.

Vorige maand zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power dat de Europese landen meer moeten investeren in het versterken van het leger.

Nederland

Nederland verhoogde dit jaar de uitgaven voor defensie vanwege de "internationale toenemende spanningen". De komende jaren krijgt het Nederlandse leger er steeds 100 miljoen euro bij. De afgelopen 24 jaar werd juist bezuinigd op defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl