Jochem Uytdehaage zet zich in voor Skate4AIR
NOS Schaatsen

Uytdehaage stapt voor goede doel in marathonschaatsen

Jochem Uytdehaage stapt in het marathonschaatsen, doch niet zozeer om sportieve redenen als wel voor het goede doel. De 38-jarige tweevoudig olympisch kampioen is één van de initiatiefnemers van de nieuwe ploeg Skate4AIR, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen cystic fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte.

Uytdehaage zal zich niet gaan bezighouden met de technische staf, zo laat hij weten. "Ik zal zelf ook niet gaan rijden, maar ik ben het aanspreekpunt voor verschillende partijen. Denk bijvoorbeeld aan sponsors."

Skate4AIR nam de voorbije twee winters als gelegenheidsformatie deel aan de Alternatieve Elfstedentocht. Met ingang van komend seizoen gaat de ploeg als reguliere formatie meedoen in de topdivisie van het marathoncircuit. "Ik hoop dat we meer aandacht kunnen genereren voor Skate4AIR, zodat er uiteindelijk meer geld beschikbaar is in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte", zegt Uytdehaage.

Bescheiden begroting

De nieuwe ploeg heeft inmiddels drie rijders vastgelegd: Peter van de Pol, Swen Faber en Axel Koopman. "We zoeken nog een aantal rijders. We zijn op zoek naar rijders die in ons plaatje passen, die leergierig zijn en bereid zijn om hun kennis te delen binnen de ploeg. En grote namen zijn ook welkom, maar we zijn wel een ploeg met een bescheiden begroting."

Mark Hakkeling en Bram Versteeg, beiden afkomstig van schaatsschool Duosport, zullen samen de ploeg gaan trainen. Uytdehaage stelt zich vooralsnog bescheiden op, maar kijkt wel met ambitie naar de toekomst. "In de toekomst zou ik ook wel een ploeg in de eerste divisie (divisie voor B-rijders red.) willen en een vrouwenteam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl