Het hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden in Rotterdam

Woekerpolishouders langer in onzekerheid na uitspraak EU-hof

De hoogste Europese rechter in Luxemburg heeft woekerpolishouders die zich bedrogen voelen door verzekeraars, in het gelijk gesteld. Een woordvoerder van het hof zegt dat "een veldslag is gewonnen maar nog niet de oorlog".

De verdere uitwerking van het arrest is een zaak van de Nederlandse rechter. Die zal nu de hoogte van de schadevergoeding moeten bepalen, want daar gaat Europa niet over. Hoe lang dit gaat duren is onduidelijk.

Helder informeren

De Europese rechter heeft wel een duidelijke richting gegeven. "Een verzekeraar moet heldere en nauwkeurige informatie verschaffen zodat een klant kan begrijpen wat voor verzekeringsproduct wordt aangeboden." Deze eis vloeit voort uit de Europese richtlijn voor levensverzekeringen.

De nationale rechter mag aanvullende eisen stellen boven op die van de Europese richtlijn voor verzekeraars. De ongeschreven Nederlandse rechtsregels van billijkheid blijven van toepassing, zo meent de Europese rechter.

Hof: informatie over woekerpolis moet helder en precies

Nationale-Nederlanden

Maar volgens de verzekeraar gaan de open normen over redelijkheid en billijkheid in het Nederlands recht te ver. "Nationale-Nederlanden heeft steeds voldaan aan de Nederlandse wet en is van mening dat niet achteraf aanvullende informatieverplichtingen kunnen worden aangenomen."

De zaak was door Nationale-Nederlanden aangespannen. Het bedrijf hoopte dat de Europese rechter korte metten zou maken met de informatieplicht, waarop alle stichtingen van gedupeerden zo hameren. Op die manier wilde Nationale-Nederlanden hun voor eens en voor altijd de wind uit de zeilen nemen.

Maar die opzet is dus niet geslaagd. Het Hof zegt wel dat voor verzekeraars duidelijk moet zijn welke aanvullende informatie ze precies aan polishouders hadden moeten verstrekken.

Rotterdamse zaak

Nationale-Nederlanden was naar de Europese rechter gestapt in een zaak die speelde bij de Rotterdamse rechtbank. Na deze uitspraak kunnen gedupeerden en Nationale-Nederlanden in principe verder procederen.

De Consumentenbond noemt de uitspraak een overwinning voor woekerpolishouders. "Het Hof oordeelt dat Nationale-Nederlanden zich ook aan algemene ongeschreven fatsoens- en rechtsbeginselen had behoren te houden en dat de Nederlandse rechters met de toepassing daarvan in de procedures mogen doorgaan", zegt directeur Bart Combée. "NN wilde juist dat het Europese Hof zou oordelen dat verzekeraars zich alleen aan minder strenge Europese minimumnormen hadden hoeven te houden."

In Nederland zijn zo'n zes miljoen woekerpolissen verkocht. Dat zijn beleggingsverzekeringen waarvan de opbrengst fors tegenviel, onder meer door hoge kosten.

Nationale Nederlanden: de uitspraak is een tussenstapje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl