Iraanse onderzeeërs in de zuidelijke havenstad Bandar Abbas
NOS Nieuws

Bemanning door Iran geënterd schip veilig

De Deense rederij Maersk laat weten dat de bemanning van het vrachtschip Tigris veilig is en het goed maakt. Het schip werd gisteren opgebracht in de Straat van Hormuz door schepen van de Iraanse Republikeinse Garde.

Maersk weet officieel nog steeds niet waarom het schip werd onderschept. De reder staat daarover in contact met de Deense regering. De Tigris vaart onder de vlag van de Marshall-eilanden.

Sussende woorden Iran

Iran probeert de zaak te sussen met de mededeling dat het enteren van het schip geen militaire of politieke betekenis heeft. De Iraanse pers schrijft dat het schip is opgebracht als gevolg van een rechterlijke uitspraak over een schuldenkwestie.

Iraanse patrouilleboten onderschepten het schip en dwongen het koers te zetten naar de havenstad Bandar Abbas, waar Iraanse militairen aan boord gingen.

Volgens de reder voer het schip in internationale wateren toen het incident plaatsvond. De patrouilleboten dwongen het schip met schoten voor de boeg de Iraanse territoriale wateren in te varen.

'Provocatie'

Een Amerikaans verkenningsvliegtuig vloog vervolgens naar het gebied om de situatie te bekijken. Vier dagen geleden omringden Iraanse patrouilleboten een Amerikaans schip in het gebied, maar toen werden geen schoten afgevuurd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie beschouwt het opbrengen van de Tigris als een provocatie. De Amerikanen bemoeien zich met de zaak omdat de Marshall-eilanden door een verdrag onder de militaire verantwoordelijkheid van de VS vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl