NOS Nieuws

Veel zwaargetroffen gebieden Nepal nog afgesneden van hulp

Premier Nepal leeft mee

Vier dagen na de aardbeving in Nepal hebben hulpverleners de zwaarst getroffen gebieden nog niet allemaal bereikt. Volgens het Rode Kruis is er met elf gebieden nog geen contact geweest. Vooral over de situatie rond het epicentrum van de beving, in het district Gorkha, is nog weinig bekend. Dat gebied is zo goed als onbereikbaar.

Net buiten de hoofdstad Kathmandu zijn al wel hulpverleners aan het werk. Volgens het Rode Kruis is de situatie nijpend. "Er zijn heel veel huizen ingestort, er zijn veel mensen overleden en veel gewonden. Er is een totaal tekort aan hulp", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels.

Doordat veel huizen verwoest zijn of op instorten staan is er een grote behoefte aan dekzeilen, zodat mensen kunnen schuilen voor de regen. Ook is er een tekort aan voedsel en drinkwater.

Artilleriebombardement

NOS-correspondent Joeri Boom is in een dorp, tien kilometer buiten Kathmandu. Volgens hem ziet het eruit alsof er een enorm artilleriebombardement is geweest. De inwoners hebben nog geen hulpverlener gezien, alleen het leger is er kort geweest. Dat heeft een paar overlevenden onder het puin vandaan gehaald, maar de militairen zijn daarna verder getrokken naar andere dorpen.

'Er is gewoon niet genoeg voorhanden'
'Alsof er een enorm bombardement is geweest'

Het Rode Kruis heeft de grootste moeite om de spullen in de zwaarst getroffen gebieden te krijgen. Veel wegen zijn door de aardbeving en aardverschuivingen onbegaanbaar geworden. Hulpverleners moeten vaak te voet verder, met spullen op hun rug. "Urenlang lopen ze met voedsel en andere hulpgoederen door de bergen", zegt Stoffels.

De Verenigde Naties schatten dat acht miljoen mensen in 39 districten zijn getroffen. Het dodental is bijgesteld naar ruim 5000 en zeker 10.000 mensen zijn gewond geraakt. Volgens premier Sushil Koirala kan het uiteindelijke dodental boven de 10.000 liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl