Consumenten durven weer geld uit te geven.
NOS Nieuws

'Ook consument is weer motor voor de economie'

Niet alleen de export zorgt voor groei van onze economie, ook de consument draagt daar steeds meer aan bij. ABN Amro noemt de consument die weer geld uitgeeft "de belangrijkste verandering".

Het consumentenvertrouwen heeft inmiddels het hoogste niveau in acht jaar bereikt, zeggen economen van de bank. Het optimisme wordt verder aangezwengeld door de lage inflatie die goed is voor de koopkracht, en de huizenmarkt die uit het dal klimt.

"Ook de investeringen trekken aan door het groeiende vertrouwen van ondernemers. De lage rente zorgt voor lage financieringslasten."

De export doet het al langere tijd goed, maar krijgt door de lage koers van de euro een extra zetje in de rug. "Dat is vooral gunstig voor de agrarische sector, de industrie en transport. Alle seinen staan daarmee op groen voor de Nederlandse economie", aldus de bank.

Verwachting

ABN Amro verwacht dat de groei dit jaar op twee procent uitkomt; in veel sectoren de hoogste groei in jaren. Het Centraal Planbureau was eerder dit jaar wat voorzichtiger en voorzag een groei van 1,7 of 1,8 procent.

De bank waarschuwt overigens ook dat in bepaalde sectoren de problemen blijven, bijvoorbeeld bij de winkels. "Door de opkomst van internet zijn er gewoon te veel winkels. Fysieke winkels moeten - ondanks de huidige omzetgroei - naar andere concepten zoeken voor een duurzame winstgevendheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl