Het is een moeilijke periode voor Igor Sijsling
NOS Sport

'Sijsling keert niet meer terug bij top-50'

De maand april had voor Igor Sijsling in sportief opzicht niet slechter kunnen verlopen. De nummer 126 van de wereld, die begin deze maand afscheid nam van coach Raymond Knaap, was wegens zijn ranking veroordeeld tot de challengers. Op dat niveau verloor hij echter vier weken op rij in de openingsronde.

Blaz Kavcic, Uladzimir Ignatik, Gianluigi Quinzi en Tomislav Brkic. Dat kwartet bezorgde Sijsling een onaangename terugkeer in het challengercircuit. De voor het grote publiek onbekende broodtennissers waren in de lagere regionen van het proftennis allemaal te sterk voor de nummer twee van Nederland.

Sijsling is bezig aan een vrije val op de internationale ranglijst: vorig jaar rond deze tijd stond hij nog 58ste, een jaar later is zijn val uit de top-150 aanstaande. Om die reden zette hij drie weken terug een punt achter de samenwerking met Knaap. Ook de samenwerking met Michel Koning was vorig jaar geen lang leven beschoren.

Waar Haase wel die extra mile wil lopen, zie je Sijsling dat niet doen. Ik zie een terugkeer in de top-50 echt niet gebeuren.

John van Lottum

Slechte uitstraling

“Hij zit nu denk ik echt op de bodem van de neerwaartse spiraal”, denkt oud-tennisser John van Lottum. “Maar misschien heeft hij dat ook wel weer nodig om tot bepaalde beslissingen te komen. Ik denk dat dit bij hem hard aankomt. Als je vier keer op rij in een challenger verliest, dan komt dat dubbel zo hard aan als bij een ATP-toernooi. Challengers zouden voor hem het platform moeten zijn om aan zijn vertrouwen te werken en halve finales en finales te halen.”

Na zijn breuk met Knaap sloot Sijsling zich aan bij de Amstelpark Tennis Academy, waar hij herenigd werd met Hugo Ekker. “Als ik Ekker was, dan had ik hem echt niet aangenomen. Het is wellicht commercieel interessant, maar helemaal niet goed voor je uitstraling”, meent Van Lottum, die zijn vraagtekens zet bij de hereniging.

“Sijsling heeft nooit in zijn carrière grote keuzes durven maken en alles opzij gezet. Hij had de financiële middelen om iemand te kiezen die hem naar de top-50 of top-20 zou brengen. Maar dat doet hij niet. Iemand als Robin Haase doet dat wel en is op zijn eigen manier professioneel bezig. Hij maakt keuzes en durft te investeren. Daar heb ik wel respect voor. Waar Haase wel die extra stap wil zetten, zie je Sijsling dat niet doen. Ik zie een terugkeer rond plaats 50 echt niet gebeuren.”

  • AFP
    Half maart stond Igor Sijsling nog tegenover Rafael Nadal

Instelling

Volgens Van Lottum is het ook een bepaalde instelling. “Alles heeft te maken met het brandende vuurtje. Dan werk je net iets harder in de fitness en let je wat beter op je eten. Het is de hele benadering. Maar als dat vuurtje er niet in zit, krijgt niemand het ook aan het branden. Dat zie je al aan de manier waarop hij op de baan staat en een verlies accepteert. Hij legt alles heel snel naast zich neer. Dan ben je niet helemaal bezeten van het spelletje.”

Als voormalig proftennisser plaatst Van Lottum ook een duidelijke kanttekening. “Ik herken het ook wel, want vroeger heb ik zelf ook verkeerde beslissingen genomen. Hij is zijn eigen bv, dus wie ben ik om er iets over te zeggen? Ik hoop alleen dat hij niet na zijn carrière denkt: had ik maar”, aldus Van Lottum, die zelf tot de 62ste positie reikte.

Door de mand gevallen

Hij vraagt zich zelfs hardop af of Jan Siemerink er verstandig aan doet Sijsling nog op te roepen. “Als land moet je je afvragen of je wel het juiste signaal geeft naar de jeugd als je doorgaat met dat soort spelers. Dan maar iemand opstellen die wat minder is. Hij is vorig jaar tijdens wedstrijden echt door de mand gevallen. Dat was een wake-up call voor de tennisbond.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl