NOS NieuwsAangepast

Uitgaansverbod Baltimore niet zonder rubberkogels

Opnieuw rellen in Baltimore

In de Amerikaanse stad Baltimore zijn duizenden agenten op de been om het uitgaansverbod te handhaven. Om 04.00 uur Nederlandse tijd is dat ingegaan. De meeste mensen houden zich eraan, maar enkele honderden mensen verzamelden zich op de plek waar begin deze week rellen uitbraken.

De politie heeft rubberkogels en pepperspray gebruikt om de menigte uiteen te jagen. Er zijn zeven mensen opgepakt en elders in de stad nog drie.

Eerder op de dag waren er vreedzame protesten. Veel mensen hadden bezems en afvalzakken meegenomen om de rotzooi op te ruimen. Er werden leuzen geroepen als 'De hele nacht, de hele dag, zullen we opkomen voor Freddie Gray'.

In de stad zijn vannacht 2000 leden van de nationale garde aanwezig en zo'n duizend politieagenten. Het is voor het eerst sinds de moord op Martin Luther King in 1968 dat de nationale garde in Baltimore is opgetrommeld.

  • EPA
    Een demonstrant in Baltimore negeert de avondklok
  • EPA
    Patrouille tijdens het handhaven van de avondklok in Baltimore
  • EPA
    Een demonstrant parkeert zijn fiets voor de politielinie in Baltimore

Armoedegrens

Maandag braken er hevige rellen uit in de stad na de begrafenis van Freddie Gray. De zwarte man raakte twee weken geleden zwaar gewond bij zijn arrestatie. De 25-jarige Gray overleed een week later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Van de ruim 600.000 inwoners van Baltimore leeft bijna een kwart onder de armoedegrens. President Obama heeft beloofd de stad te helpen, maar benadrukt dat er geen excuus is voor het geweld. De president zei dat de rellen de aandacht afleiden van de vreedzame marsen tegen politiegeweld in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl