De lancering van de Progress 59 verliep vanochtend vlekkeloos
NOS Nieuws

Problemen met bevoorrading ruimtestation ISS

Er zijn problemen met de bevoorrading van het internationaal ruimtestation ISS. Een onbemande Russische sonde met drie ton voedsel, zuurstof en water tolt rond de aarde. Het is onduidelijk of het bevoorradingsschip nog kan worden bijgestuurd.

Het bevoorradingsschip Progress 59 werd vanochtend in Kazachstan gelanceerd. Korte tijd later was op beelden te zien dat de Progress snel rond zijn as draaide en dus niet stabiel richting het ISS vloog.

Rode Leger

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos probeert de sonde weer onder controle te krijgen. Als dat niet lukt, vergaat het bevoorradingsschip in de dampkring.

Aan boord is ook een replica van de Sovjet-vlag die 70 jaar geleden door militairen van het Rode Leger op de Rijksdag werd gehesen.

Vier maanden

De zes astronauten in het ISS hoeven niet te vrezen dat ze zonder eten of zuurstof komen te zitten. Ze hebben nog genoeg voorraden om vier maanden in het ruimtestation te blijven.

De volgende lancering van een bevoorradingssonde staat gepland voor 19 juni. Dan lanceert SpaceX een ruimtevaartuig met ruim twee ton aan goederen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl