Didi Gregorius kreeg de loodzware taak Derek Jeter te vervangen
NOS Sport

Gregorius en de erfenis van grootheid Jeter

“Overal waar ik kom, roept men om Derek Jeter”, vertelt de in Amsterdam geboren honkballer Didi Gregorius. De 25-jarige Gregorius was bij zijn vorige clubs geen basisspeler, maar werd in december wel groots gepresenteerd door New York Yankees. Hij was de man die de onlangs gestopte clubheld moest doen vergeten.

Na een paar maanden blijkt deze opgave nog lastiger dan al gedacht. Het lopende seizoen is inmiddels drie weken onderweg, maar nog iedere dag spreken de Yankees-fans het verlangen naar de illustere Jeter uit. Gregorius blijft er nuchter onder. “Ik kan niets met dat soort dingen. Ik ben hier om mijn ding te doen en te proberen mijzelf te verbeteren.”

De eerste twintig wedstrijden van het nieuwe Major League-seizoen verliepen voor shortstop Gregorius verre van vlekkeloos. Zijn slaggemiddelde is aanzienlijk lager dan dat van Jeter en bovendien sloop er nog wel eens een slordigheidje in het veldspel van de Nederlander. En vanwege zijn verdedigende kwaliteiten werd hij nou juist naar New York gehaald.

Mensen denken dat deze sport gemakkelijk is, je binnenkomt en direct weet te presteren.

Yankees-coach Joe Girardi

Poster boven zijn bed

“Hij begint steeds beter te draaien, maar het kost tijd”, zo neemt Yankees-coach Joe Girardi zijn pupil in bescherming. “Mensen denken dat deze sport gemakkelijk is, je binnenkomt en direct weet te presteren. Maar hij is pas 25 jaar oud en een jonge shortstop. In de eerste week was hij nog te gretig, maar ik denk dat hij nu beter gewend is.”

Gregorius, die in 2011 met Oranje wereldkampioen werd, had vroeger een poster van Jeter boven zijn bed hangen. Tijdens de voorbereiding stak zijn grote held hem zelf ook een hart onder de riem. “Hij vertelde me dat ik moest relaxen en gewoon het spelletje moest spelen”, herinnert Gregorius zich.

  • EPA
    2014 - In zijn laatste wedstrijd tegen Boston Red Sox
  • AFP
    Derek Jeter neemt zijn helm af voor het Yankees-publiek
  • AFP
    Mariekson ‘Didi’ Gregorius in actie tegen stadgenoot New York Mets

Jeter leidde de Yankees in twintig seizoenen naar vijf titels en zeventien deelnames aan de play-offs. “We moeten Derek vergeten”, is Girardi stellig. Liever heeft hij het over het heden. “Gregorius is nog een beetje wisselvallig. Hij wil iedere dag bewijzen dat hij hier thuishoort en dat hij een basisplaats waard is. Dat zorgt er soms voor dat je gekke dingen gaat doen.”

Yankees hebben lek boven

Na een zeer matige start, waarbij slechts drie van de negen wedstrijden werden gewonnen, gaat het nu een stuk beter met de Yankees. Van de laatste elf duels werden er negen gewonnen. Gevolg is dat de recordkampioen nu aan de leiding gaat in zijn divisie (American League East).

Amerika zou echter Amerika niet zijn als er in de media niet flink gediscussieerd wordt over de zwakke plekken in het team. “Om eerlijk te zijn luister ik niet naar de radio”, zegt Gregorius. “Maar dat gaat me ook helemaal nergens bij helpen.”

Gregorius noemt zichzelf niet de nieuwe Jeter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl