NOS Nieuws

Korten op basisverzekering leverde te weinig op

Het verwijderen van behandelingen met maagzuurremmers en antidepressiva uit het basispakket heeft de overheid minder geld opgeleverd dan verwacht. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer over de periode van 2007 tot 2013. De bezuinigingen leverden jaarlijks 250 miljoen euro minder op dan begroot, schat de Rekenkamer.

In de onderzochte jaren gingen onder meer de cholesterolverlagers uit het pakket. Het ministerie wilde daarmee 97 miljoen euro besparen, maar in werkelijkheid werd dat slechts 18 miljoen. Het schrappen van slaapmiddelen, eerstelijnspsychologie en paracetamol-codeïne leverde wel de beoogde bezuinigingen op.

De laatste jaren werden verschillende medicijnen en behandelingen uit het basispakket gehaald, met als doel om de alsmaar stijgende zorgkosten te beperken. De Rekenkamer stelt dat de maatregelen in het verleden te weinig hebben opgeleverd. Maar volgens het instituut kunnen wijzigingen in het basispakket in de toekomst wel een grotere bijdrage leveren aan beheersing van de zorguitgaven. "We zijn daar voorzichtig positief over", aldus de onderzoekers.

Onduidelijk

De Rekenkamer heeft kritiek op het feit dat het ministerie de ingeboekte besparingen niet systematisch bijhoudt. "Op deze manier is het onduidelijk of het beleid van de minister het gewenste effect heeft en kunnen de minister en de Tweede Kamer geen lessen trekken voor de toekomst", staat in het rapport.

Minister Schippers van Volksgezondheid liet twee weken geleden aan de Tweede Kamer weten op welke manier zij de komende jaren met het basispakket wil omgaan. Ze wil dat er meer naar de verschillen tussen patiënten wordt gekeken.

Schippers is op korte termijn niet van plan om verder te korten op het basispakket. Volgens de Rekenkamer lijken de mogelijkheden daarvoor zeer beperkt.

Wat is er zoal uit het basispakket gehaald? (Bron: Rekenkamer)

JaarMaatregel
2009Medische hulpmiddelen als faxapparatuur voor doven en slechthorenden, allergenenvrije stofdichte hoezen en sta-opstoelen
2009Slaap- en kalmeringsmiddelen
2009Cholesterolverlagers
2010Slijmverdunner Acetylcysteïne
2011Ongecompliceerd trekken van tanden
2011Fysiotherapie tot de 12e behandeling
2011Antidepressiva
2011Anticonceptie voor vrouwen ouder dan 21 jaar
2012Fysiotherapie tot de 20ste behandeling
2012Maagzuurremmers
2012Eerstelijnspsychologie, aantal vergoedde behandelingen is verlaagd naar vijf.
2012Bekkenfysiotherapie bij incontinentie
2013Hulpmiddelen als krukken, looprekken en rollators
2013Paracetamol-codeïne
2013IVF-behandelingen (beperkt)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl