Hoofdinspecteur Gonçalo Amaral
NOS Nieuws

McCanns krijgen schadevergoeding wegens laster

Een Portugese politieman moet een half miljoen euro schadevergoeding betalen aan de ouders van het vermiste meisje Maddie McCann. In zijn boek Maddie: De waarheid achter de leugen beschuldigde Gonçalo Amaral de ouders van betrokkenheid bij de verdwijning. De rechter ziet dat als laster.

De 3-jarige Maddie McCann verdween in 2007 uit een vakantiepark in het Portugese Praia a Luz. Toen haar ouders na een etentje terugkwamen in het vakantiehuisje, ontbrak elk spoor van de peuter.

Een lange zoektocht naar het meisje leverde niks op. De Portugese politie verklaarde in eerste instantie dat ook de ouders verdachten waren, maar pleitte hen vrij in 2008. Daarna werd het dossier gesloten.

Ongeluk?

Hoofdinspecteur Amaral, zelf betrokken bij het onderzoek, meende dat Maddie was omgekomen bij een ongeluk. Daarna zouden haar ouders het lichaam hebben verborgen.

Van zijn controversiële boek werden 150.000 exemplaren verkocht in Portugal. Ook werd het internationaal uitgegeven, onder meer in Nederland.

Boek uit de handel

De rechter heeft nu bepaald dat het boek niet meer verkocht mag worden. Volgens hem had Amaral zijn theorieën niet mogen opschrijven alsof het om feiten ging.

Het is niet de eerste keer dat de McCanns genoegdoening krijgen in de zaak. In 2008 boden tabloid-kranten in Groot-Brittannië excuses aan op hun voorpagina vanwege soortgelijke aantijgingen. Ook toen werd een schadevergoeding toegewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl