Premier Tsipras
NOS Nieuws

Tsipras overweegt referendum als EU te veel eist

De Griekse premier Tsipras verwacht binnen twee weken een deal met de EU over 7 miljard euro aan hulpleningen. Maar als de andere eurolanden eisen stellen die voor zijn regering onacceptabel zijn, overweegt hij een referendum daarover. Tsipras zei dat in zijn eerste grote tv-interview sinds hij aan de macht is.

De Griekse overheid heeft voor nog maar een paar weken geld. Op 12 mei moet het land een lening aan het IMF van zo'n 750 miljoen euro terugbetalen. Tsipras denkt voor die tijd een deal te bereiken.

Hervormingen

De eurolanden willen het land alleen meer geld uitlenen als het met een uitgewerkt plan voor verdere hervormingen komt. Zo moet de arbeidsmarkt verder geliberaliseerd worden en staatsbedrijven verkocht worden.

Tsipras verwacht dat het niet zo ver komt dat er een referendum wordt uitgeschreven over hervormingen. "Ondanks moeilijkheden is de kans groot dat we slagen in de onderhandelingen. We moeten geen paniekvoetbal spelen. Degene die bang wordt, zal verliezen in dit spel", zei hij in het interview.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl