Sjeik Aaidh al-Qarni
NOS Nieuws

Commotie over komst sjeik Eindhoven

Opnieuw is er commotie over een rondreizende prediker die een moskee in Nederland bezoekt. Komend weekend houdt sjeik Aaidh al-Qarni uit Saudi-Arabië een aantal lezingen in een moskee in Eindhoven.

Op internet zijn filmpjes van hem te vinden waarin hij oproept tot geweld. Verschillende lokale partijen (CDA, LPF, VVD) in Eindhoven roepen de burgemeester van Eindhoven op de man te weren.

Ook de SGP in de Tweede Kamer wil dat het kabinet er alles aan doet om te voorkomen dat de man naar Nederland komt. "Er moet een sluitend systeem zijn om imams die mensen tegen elkaar opzetten buiten de deur van Europa te zetten", zegt SGP-leider Van der Staaij.

Geweigerd

In een filmpje uit 2004 op internet, reageert de prediker op de dood van twee Hamas-leiders. Hij is verontwaardigd over de reactie van de moslims, die volgens hem niet genoeg doen om het bloed van moslims te wreken. Hij verwijst in het filmpje naar de Joden die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de dood van deze leiders.

Qarni mocht al eerder de VS en Frankrijk niet in. De Amerikanen zien hem als een mogelijk gevaar en hebben hem daarom op een no-flylist gezet.

In 2012 kwam hij samen met drie andere predikers ook al Frankrijk niet in, omdat ze volgens de Franse regering oproepen tot haat en geweld. Dit gebeurde kort na de aanslag in Toulouse op een joodse school. De Franse regering was destijds bang voor verstoring van de openbare orde en besloot deze mannen de toegang tot het land te weigeren.

Positieve bijdrage

De islamitische stichting Waqf in Eindhoven, die de sjeik heeft uitgenodigd, zegt vooral een positieve bijdrage te willen leveren aan de Nederlandse maatschappij. "Als wij een vermoeden hadden dat deze man niet past binnen dit positieve geluid, dan hadden we niet op een afwijzing van de gemeente gewacht, maar hadden we zelf actie ondernomen", aldus Nasr el Damanhoury, woordvoerder van de stichting.

De Saudische prediker is volgens Damanhoury bezig aan een rondreis door Europa. Vanuit Italië reist hij door naar Portugal, om vervolgens vanaf daar door te reizen naar Nederland. Qarni is een populaire geestelijke onder moslims wereldwijd. Zijn lezingen worden massaal bezocht. Volgens de woordvoerder van Waqf, bezochten drie maanden geleden in Italië ruim 20.000 man zijn lezingen.

Damanhoury zegt dat Qarni geen gevaarlijke man is. "Als hij een gevaar had gevormd, dan had hij nooit een visum gekregen om Europa te betreden", aldus de woordvoerder.

Waakzaam

Wat de sjeik in het verleden heeft gezegd doet er niet toe aldus de woordvoerder. "We zochten een gastspreker en hij reisde door Europa en was beschikbaar. We zullen hem afrekenen op wat hij bij ons zegt."

De inhoud van de preken wordt met de sjeik van tevoren besproken. "Er zijn grenzen. We zullen met hem bespreken wat wel en wat niet kan. Als hij ontoelaatbare uitspraken doet zal er zeker worden ingegrepen", zegt de woordvoerder.

De bijeenkomst zal live te volgen zijn op de site van de islamitische stichting. Ook zullen de preken in het Nederlands worden vertaald. "Transparanter dan dit kunnen we het niet maken", zegt Nasr.

De gemeente Eindhoven heeft nog niet gereageerd op de commotie.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl