Voor de start van de Tour de France heeft Utrecht wel geld over, voor de Europese Spelen niet.
NOS Sport

Utrecht zegt nee tegen Europese Spelen

Utrecht zal in 2019 geen gaststad zijn mochten de Europese Spelen naar Nederland komen. Dat heeft het college van B&W in een brief aan de commissie Sportzaken van de gemeente laten weten. Utrecht is de tweede stad die afhaakt. Het college van Rotterdam liet eerder al weten geen gaststad te willen zijn omdat het de kosten van het evenement te hoog vindt.

NOC*NSF is bezig aan een lobby om de Europese Spelen naar Nederland te halen. Vanavond is er een ingelaste ledenvergadering over het voorstel van het bestuur om Nederland kandidaat te stellen voor de tweede editie van het nieuwe sportevenement. De begroting voor de Spelen is 125 miljoen. Het grootste deel van het geld moet opgehoest worden door gemeenten, Rijk en de verschillende provincies. Utrecht en Rotterdam vinden het gevraagde bedrag te hoog. Voor Utrecht gaat het om 5,5 miljoen euro, Rotterdam zou 9 miljoen moeten uittrekken voor de organisatie.

Sporten niet interessant genoeg

In het voorstel van NOC*NSF zouden in Rotterdam en Utrecht de judo- en volleybalwedstrijden georganiseerd worden. Utrecht vindt die sporten niet interessant genoeg. In de brief schrijft het Utrechtse college dat judo en volleybal voor Utrecht interessante sporten zijn, maar dat het publieksbereik en de impact groter is bij buitensporten. De gevraagde bijdrage voor de binnensporten vindt de gemeente daarom te hoog.

Ook vindt het gemeentebestuur dat de verhouding in de kosten uit balans is. Rijk, provincies en gemeenten zouden 75% van de kosten moeten dragen. Onder meer Den Haag, Amsterdam en Eindhoven hebben nog geen standpunt ingenomen, maar zijn in beginsel positief.

Utrecht laat de deur nog wel op een kier staan omdat de gemeente het positief vindt dat het evenement, waarbij vijftien verschillende sporten centraal staan, in bestaande accommodaties wordt gehouden. Het college besluit de brief met te schrijven dat de gemeente graag betrokken wil blijven als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Over twee maanden is de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe in Azerbeidzjan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl