NOS Nieuws

Nederlanders uit Nepal geland in Eindhoven

Nederlanders uit Nepal terug in Eindhoven

Veertig Nederlanders en zeven buitenlanders uit Nepal zijn aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Ze waren meegenomen door een toestel van Defensie dat hulpgoederen en een Nederlands reddingsteam naar Nepal heeft gebracht.

Naast de Nederlanders had het militaire KDC10-transportvliegtuig ook twee Duitsers, twee Britten, een Belg, een Oegandees en iemand uit Kirgizië aan boord. De groep vertrok gisterochtend uit Kathmandu naar New Delhi en vloog vandaag naar Nederland.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verkeerden de mensen in een precaire situatie. De schade in het rampgebied is groot en communicatie is vaak niet mogelijk. Eten en drinken zijn schaars en er zijn bijna geen verblijfplaatsen. Morgen vertrekt er nog een vlucht uit Nepal, met plek voor tachtig Nederlanders.

'Hotel helemaal plat'

Onder de Nederlanders die zijn gerepatrieerd zijn toeristen, maar ook mensen die in Nepal wonen. Een van hen is Yanneke Josephus Jitta. Ze runt met haar Nepalese man een hotel. "Dat is weg, helemaal plat", zei ze na aankomst tegen NOS-verslaggever Tanja Braun. "Heel Nepal moet straks worden opgebouwd. We hebben bouwvakkers nodig en geld voor eten en drinken."

Een andere Nederlander zei dat de meegevlogen militairen en medewerkers van het ministerie Buitenlandse Zaken levens hebben gered. "Het is daar een puinhoop."

Botbreuken

Volgens alarmcentrale SOS International zijn er bij de aardbeving in Nepal twaalf Nederlanders lichtgewond geraakt. Zij hebben vooral botbreuken.

Tijdens de aardbeving waren ongeveer 500 Nederlanders is Nepal. Met ongeveer honderd van hen is nog geen contact gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl