Administratie van het persoonsgebonden budget

Van Rijn: pgb-houders laten declaraties lang liggen

Veel mensen met een persoonsgebonden budget zijn traag met declareren. Staatssecretaris Van Rijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat 57 procent zijn rekening langer dan een week thuis laat liggen. Bijna 40 procent wacht meer dan twee weken met het doorsturen naar de Sociale Verzekeringsbank.

Volgens Van Rijn zijn de uitbetalingen van de pgb's inmiddels op stoom gekomen. Zo'n 94 procent van alle declaraties wordt binnen vijf tot tien werkdagen uitbetaald. Hij verwacht dat de problemen die er nog zijn, op 15 mei zijn opgelost.

Niet vlekkeloos

Van Rijn geeft toe dat de invoering van het nieuwe systeem op 1 januari niet vlekkeloos is verlopen. Zo is er te weinig rekening gehouden met het gegeven dat alle pgb-houders tegelijk gingen declareren, waardoor er "een prop" bij de SVB ontstond die vertraging veroorzaakte.

Maar de staatssecretaris schrijft ook dat veel mensen zelf voor oponthoud zorgen door hun declaraties niet meteen door te sturen. Hij wil ze begin mei in een brief en een folder wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.

Veel klachten

Sinds 1 januari is er een nieuw systeem voor pgb-houders die zelf hun zorg regelen. Zij krijgen hun geld achteraf in plaats van vooraf. De uitbetaling wordt gedaan door de Sociale Verzekeringsbank. Zorgverleners klagen van het begin af aan dat zij lang moeten wachten op hun geld.

Van Rijn: pgb-houders laten declaraties lang liggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl