Hebben de huidige en voormalige topmannen van Deutsche Bank gelogen in de rechtbank? Om die vraag draait een rechtszaak die vandaag in München van start gaat. De topmannen moeten zich verantwoorden, omdat zij in een eerdere civiele zaak gelogen zouden hebben om onder een hoge schadevergoeding uit te komen.
Het is de derde keer in korte tijd dat Deutsche Bank negatief in het nieuws komt. Gisteren kondigde de bank flinke bezuinigingen aan: eenderde van de Deutsche Bank-filialen gaat dicht en dochter de Postbank wordt verkocht. Vorige week moest de bank een miljardenboete betalen voor gesjoemel met de Libor-rente.
Mediamagnaat
De strafzaak die vandaag begint, heeft z´n oorsprong in een civiele rechtszaak uit 2002. De inmiddels overleden mediamagnaat Leo Kirch beschuldigde de toenmalige chef van de bank, Rolf Breuer, ervan medeverantwoordelijk te zijn voor het faillisement van zijn mediabedrijf in 2002. Kirch was destijds eigenaar van onder meer de zenders SAT1 en ProSieben. Toenmalig bestuursvoorzitter Rolf Breuer zette in een interview met Bloomberg vraagtekens bij de kredietwaardigheid van Kirch Media.
Volgens de mediamagnaat kon hij daardoor nergens meer krediet krijgen en ging hij door de uitspraken van Breuer failliet. Hij eiste ruim 2 miljard euro schadevergoeding. Na jarenlange processen trof Deutsche Bank vorig jaar een schikking met de erfgenamen van Kirch. Ze kregen 925 miljoen euro.
Valse verklaringen
Daarmee was de zaak nog niet af. De openbaar aanklager in München kondigt vorig jaar september aan dat hij de Duitse topmannen wil strafrechtelijk gaat vervolgen.
De huidige bestuursvoorzitter Jürgen Fitschen en zijn voorgangers zouden allemaal valse verklaringen hebben afgelegd in de civiele rechtszaak van Kirch. Die beschuldigde de bankiers ervan dat ze wilden verdienen aan zijn faillissement. Het bewijs daarvoor zou zijn, dat er bij Deutsche Bank al maanden voor zijn faillissement gesproken zou zijn over een adviesplan voor Kirch. Dit hebben de topmannen niet alleen ontkend, maar volgens de aanklager in München hebben ze de rechtbank opzettelijk misleid en uitvoerig geoefend om hun verhalen op elkaar af te stemmen.
Het is een ingewikkelde zaak, alleen de aanklacht omvat al meer dan 600 pagina´s. De topmannen van Deutsche Bank hebben een advocatenteam van 15 man op de zaak gezet. Maar alleen al het beeld van de topmannen in de beklaagdenbank leidt tot reputatieschade.
En naast een schadevergoeding van enkele miljarden, dreigt ook gevangenisstraf. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen de bankiers zes maanden tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.