NOS Voetbal

AFC Bournemouth: van hel naar hemel

  • AFC Bournemouth twitter
    AFC Bournemouth speelt komend seizoen in de Premier League
  • AFC Bournemouth twitter
    Feest bij Bournemouth na de 3-0 zege op Bolton
  • AFC Bournemouth Twitter
    Spelers van Bournemouth vieren feest na de 3-0 zege op Bolton

Een voetbalsprookje in Engeland. AFC Bournemouth, in 2008 nog nagenoeg failliet, heeft zich in zes jaar tijd van de laagste naar de hoogste profdivisie opgewerkt. Komend seizoen spelen de 'Cherries' voor het eerst in de clubhistorie in de Premier League.

Twaalfduizend dolenthousiaste fans bestormden maandagavond het veld op Dean Court, het karakteristieke, ruim honderd jaar oude stadion van Bournemouth. Met de 3-0 zege op Bolton is hun ploeg nagenoeg zeker van de tweede plaats in de Championship, en daarmee dus promotie. Officieus, want als Bournemouth de laatste wedstrijd met een nulletje of twintig verliest van Charlton Athletic gaat het feest niet door.

Succescoach Eddie Howe

Van hel naar hemel. Zeven jaar terug namen ze in de Engelse kustplaats al bijna afscheid van hun geliefde Bournemouth. De club kreeg zeventien punten aftrek na financiële wanorde en leek ten dode opgeschreven. Onder leiding van de toen pas 31-jarige Eddie Howe, clubicoon en voormalig verdediger van Bournemouth, handhaafde de ploeg zich ternauwernood in de League Two, de laagste profdivisie in Engeland.

Eddie Howe (links) is de succestrainer van Bournemouth

Met een aanvallende voetbalstijl liet Howe Bournemouth vervolgens nog twee keer promoveren. De coach, die met de 38-jarige Ian Harte de beschikking heeft over een speler die ouder is dan hijzelf: "Deze club zat zes jaar geleden op zijn knieën. We hadden helemaal niets. Dankzij een groep gulle supporters bleven we in leven, en daar plukken we nu de vruchten van", sprak Howe geëmotioneerd tegenover de Britse radio.

Emoties waren er ook bij Harry Redknapp, oud-coach van Bournemouth: "Howe is fantastisch. Dit is het beste team in de geschiedenis van de club en dat is zijn verdienste. Hij verdient het eigenlijk om geridderd te worden", aldus Redknapp, die zelf verantwoordelijk was voor het - inmiddels op één na - grootste succes van de club. In 1984 won Bournemouth in de FA Cup met 2-0 van Manchester United.

Kampioenschap

AFC Bournemouth dus, waar pasgeleden Frank Demouge en Lorenzo Davids nog onder contract stonden. Even leek het in de vergetelheid te raken. Maar dinsdag prijkt de naam van de club op de voorpagina van elke sportkrant in Engeland. Een voetbalsprookje.

Heel misschien wordt het allemaal nóg mooier. Als Watford op de laatste speeldag punten morst tegen Sheffield Wednesday, en Bournemouth wint van Charlton Athletic, dan kroont de ploeg zich zelfs tot kampioen. Maar aan dat scenario durven ze op Dean Court niet eens te denken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl