Alexander Kristoff zegeviert in de Ronde van Vlaanderen, rechts de geklopte Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Mat en saai typeren de klassiekermaand

Weinig spanning, teleurstellende prestaties van de Nederlandse renners en de draaikonterij van UCI-voorzitter Brian Cookson. De voorbije weken waren geen promotie voor de wielersport, zo oordelen de NOS-analytici Maarten Ducrot en Danny Nelissen.

"De renners waren vooral bezig met controleren, verdedigen, niet willen verliezen", zegt Ducrot. "Er waren heel weinig jongens bezig met winnen. Dat is teleurstellend en uiterst saai om af en toe naar te kijken."

Geen aanval-, maar afvalkoers

"Een beetje mat", typeert analyticus Danny Nelissen het wielerjaar tot nu toe. "Ik vond Parijs-Roubaix een fantastische koers, maar eigenlijk reden ze achter elkaar aan en zaten we naar een afvalkoers te kijken."

Renners waren bezig met controleren, verdedigen en niet willen verliezen. En weinig die wilden winnen.

Maarten Ducrot

Vooral de slimste renners waren volgens Ducrot het sterkst, zoals Ian Stannard bij Omloop het Nieuwsblad. Het lukte de Brit om drie renners van Etixx - Quick-Step in de luren te leggen, inclusief Niki Terpstra. "Dan zie je ook tegengestelde belangen. Terpstra dacht wel even te winnen, nou dus niet", aldus Nelissen.

Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen bleef het vuurwerk uit, toen Terpstra risicoloos in een man-tegen-manduel met Alexander Kristoff naar de finish reed en vervolgens in de laatste meters tamelijk eenvoudig werd geklopt door de Noor. "Een sprinter die meegaat in de aanval. Hetzelfde gold voor Degenkolb. In Milaan-Sanremo niet op kop gereden en toch doet hij het, net zoals in Parijs-Roubaix", zegt Ducrot.

Het wielervoorjaar 2015 stelt teleur

Hollands drama

Toch was Terpstra de beste Nederlander van het voorjaar. "De rest was er niet", stelt Nelissen vast. "Boom liet zich even zien in Roubaix en Vlaanderen, maar reed toch te afwachtend."

"We hadden wel wat meer mogen verwachten van Mollema en Slagter", aldus Nelissen. Hij vindt Mollema's tweede plaats in Tirreno-Adriatico geen graadmeter. "Het moet in de grote klassiekers gebeuren en daar was hij er niet. En voor dat jaarsalaris had hij er wel moeten staan."

Cookson

Ducrot en Nelissen zijn tot slot verbaasd over de handelswijze van de UCI, die na een lange procedure de Astana-ploeg in leven hield. De UCI dreigde de licentie van het team in te trekken, omdat het anti-dopingprogramma niet in orde zou zijn, maar uiteindelijk bleef het bij loze dreigementen en maakt Astana de komende maanden gewoon weer deel uit van het peloton.

Cookson heeft een te grote broek aangetrokken en die zakt nu af.

Danny Nelissen

"Cookson probeerde het met juridische middelen op te lossen, maar hij krijgt niets voor elkaar", meent Ducrot.

Nelissen gaat nog een stap verder. "Als Cookson zo'n stoere man is die iets wil veranderen, had hij het voor de rechter moet laten komen. Dan weten we waar we aan toe zijn en dat is nu niet gebeurd. Cookson heeft een te grote broek aangetrokken en die zakt nu af."

Wie wonnen de voorjaarsklassiekers van 2015?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl