Philips hoofdkantoor
NOS Nieuws

Winst Philips daalt door investeringen

Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst zien dalen met 27 procent naar 100 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. Het concern had last van de hoge koers van de dollar. Daarnaast deed Philips investeringen om verder te groeien in de gezondheidszorg en in de kwaliteit van de fabrieken.

De omzet steeg met 13 procent naar 5 miljard euro.

Kwaliteit fabrieken

Philips moest een jaar geleden een fabriek in het Amerikaanse Cleveland volledig stilleggen omdat de kwaliteit van de geproduceerde CT-scanners te wensen overliet. Dat levert het bedrijf uiteindelijk een strop op van ongeveer een kwart miljard euro.

De investeringen in kwaliteit die nu worden gedaan, betreffen niet alleen de fabriek in Cleveland, maar ook andere fabrieken.

Dollar

De winst werd ook gedrukt door de hoge dollar. "Omdat we actief zijn in de Verenigde Staten, halen we daar een hogere omzet nu de dollar hoog staat. Aan de andere kant zijn de kosten ook hoger, omdat we er ook fabrieken hebben. Dat leidt tot een lagere winst," zegt een woordvoerder. De Noord-Amerikaanse markt is goed voor een derde van de totale omzet van Philips

Een andere reden voor de winstdaling zijn de investeringen in de gezondheidszorg. Daar zet Philips sterk in op IT-systemen, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat medici snel de beschikking krijgen over data van MRI-scans. Het concern verwacht veel groei op dat gebied.

Uitdagend

Philips-topman Frans van Houten noemt de omstandigheden in deze markt "nog altijd uitdagend." Philips heeft hier last van een traag economisch herstel. Vooral de teruglopende verkopen en orders in China werken negatief door in de resultaten. Ook stellen Amerikaanse ziekenhuizen hun aankopen van bijvoorbeeld dure MRI-scanners uit. Dat doen ze in afwachting van de door president Obama ingezette hervormingen in de gezondheidszorg. De omzet steeg terwijl de winstmarge daalde in deze divisie.

Philips zet sinds een aantal jaren sterk in op deze sector. Vanwege onder meer de vergrijzing moet de gezondheidszorg in de toekomst de groeimotor van het bedrijf worden.

Consumententak

Bij de consumententak, waar onder meer producten als elektrische tandenborstels en schone frituurapparaten onder vallen, groeiden zowel de omzet als de winstmarge. Dat is een teken dat de economie weer aantrekt, zegt Van Houten.

Philips verwacht de lichtdivisie in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs te brengen. Een half jaar geleden maakte het bedrijf bekend de lichtdivisie apart te zetten. Eind maart verkocht het bedrijf een deel van die divisie, de led- en autoverlichting, aan de Chinees-Amerikaanse investeringsmaatschappij Go Scale Capital voor 2,7 miljard euro.

Vooruitzichten

Voor 2015 verwacht Philips een bescheiden groei van de omzet. Philips wil dit jaar vooral door kostenbesparingen de winstmarge vergroten.

Frans van Houten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl