Gerard Dielessen
NOS Sport

NOC*NSF wil groen licht voor Europese Spelen

De Nederlandse sportbonden beslissen vanavond of het licht op groen wordt gezet voor de Europese Spelen van 2019 in ons land. Als er geen steun komt, dan staakt sportkoepel NOC*NSF de poging om het evenement naar Nederland te halen.

"We houden niet voor niets deze speciale vergadering. Als een meerderheid niet akkoord gaat, dan stopt het. Dan is Nederland blijkbaar niet klaar en bereid om een multi-sportevenement naar ons land te halen", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF.

"Maar ik ga ervan uit dat ze in grote meerderheid akkoord gaan met dit idee. Een paar weken geleden was de sfeer positief bij de ledenraadpleging. Ze zullen ons wel uitdagen en voorwaarden stellen", voegt Dielessen daaraan toe.

Het zal niettemin een lastige afweging zijn voor de sportbonden, aangezien ze een beslissing moeten nemen over een evenement dat tot dusver nog nooit georganiseerd is. De première van de Europese Spelen staat gepland voor juni van dit jaar in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

Nederland is het enige land dat zich kandidaat heeft gesteld voor het organiseren van de tweede editie van de Europese Spelen in 2019. Dielessen heeft zelfs al met de Europese Olympische Comités gesproken over het officiële moment aan het einde van de eerste Spelen: "Net als bij de Olympische Spelen gaat dat met een vlag, die wij daar in ontvangst zullen nemen."

Voordat het zover is, moet Dielessen nog wel de medewerking krijgen van de bonden en van minister Schippers van VWS. "We hebben vijf, zes weken geleden het derde gesprek gevoerd met de Europese Olympische Comités. Na de vergadering van dinsdagavond en het gesprek met de minister zullen we zeggen: wij nemen het risico."

Veel goedkoper dan Bakoe

Aan de eerste editie van de Europese Spelen wil de regering van Azerbeidzjan minstens 800 miljoen euro besteden. NOC*NSF denkt de tweede editie te kunnen organiseren voor slechts 125 miljoen.

"Het mooie van ons plan is dat we alles doen in bestaande stadions. We gaan niets nieuws bouwen. In Bakoe hebben ze daarentegen nog helemaal geen sport-infrastructuur, dus moet alles nog neergezet worden", legt Dielessen uit.

De directeur van NOC*NSF is niet bang dat de organisatie van het evenement veel duurder zal uitvallen. "Alles is van achter naar voren doorgerekend. Er zit ook ruimte in de begroting om eventuele tegenvallers op te vangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl