Polen en Bulgaren voelen zich vaker gediscrimineerd
NOS Nieuws

Bulgaren en Polen voelen zich vaker gediscrimineerd

Polen en Bulgaren in Nederland voelen zich steeds vaker gediscrimineerd. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ervoer 66 procent van de Bulgaarse migranten in 2013 discriminatie. In 2010 was dat 17 procent.

Van de Poolse migranten had 49 procent het gevoel wel eens gediscrimineerd te zijn in 2013, tegen 39 procent in 2010. Ze zijn volgens het SCP wel tevreden in Nederland. Ruim de helft van hen wil in Nederland blijven.

Ook steeds minder Bulgaren willen vertrekken. Eind 2013 gaf 47 procent aan in Nederland te willen blijven. Dat was in 2010 nog maar 33 procent.

Werk

Die toenemende tevredenheid van Bulgaren en Polen in Nederland hangt mogelijk samen met hun economische situatie. Ondanks de recessie zijn ze er de afgelopen jaren gemiddeld niet op achteruitgegaan.

81 procent van de Poolse migranten heeft een baan. Onder Bulgaren is de arbeidsparticipatie veel lager (38 procent), maar het SCP ziet wel verbetering, vooral onder mannen.

Het SCP houdt wel zorgen over de positie van Bulgaren op de arbeidsmarkt. Veel vrouwen zitten thuis. Bovendien zijn het vooral laagopgeleide mensen die in Nederland achterblijven: anderen kiezen er vaak voor om in Nederland te studeren en daarna terug te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl