Redactieleden van Charlie Hebdo bij een eerdere prijsuitreiking
NOS Nieuws

Prominente schrijvers boycotten prijs voor Charlie Hebdo

Zes prominente schrijvers boycotten een prestigieus literair gala in New York. Ze protesteren daarmee tegen een award voor de vrijheid van meningsuiting. Die wordt op 5 mei, op het gala, toegekend aan het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

De schrijvers Peter Carey, Michael Ondaatje, Taiye Selasi, Teju Cole, Rachel Kushner en Francine Prose vinden dat de organisatie blind is voor "de culturele arrogantie van de Fransen, die hun morele plicht ten opzichte van de moslims in het land niet erkennen".

Schrijver Peter Carey zegt tegen de New York Times dat de prijs dit jaar verder gaat dan anders. Traditioneel gaat de prijs naar schrijvers die censuur door overheden moedig hebben weerstaan. Bij Charlie Hebdo gaat het om een aanslag door moslim-extremisten.

'Meer intimidatie'

Schrijver Salman Rushdie verdedigt de toekenning van de prijs. Volgens hem leidt een boycot tot meer intimidatie van schrijvers. Rushdie zat zelf jarenlang ondergedoken na een Iraanse fatwa vanwege zijn boek De Duivelsverzen.

De prijs wordt door schrijversvereniging PEN in New York jaarlijks toegekend. Eerdere winnaars van de award waren Michael Ondaatje, Salman Rushdie en Philip Roth.

Het weekblad Charlie Hebdo was in januari doelwit van moslim-extremisten. Bij de aanslag kwamen veertien mensen om het leven, waaronder acht redactieleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl