Veel toeristen gaan naar Nepal voor bergwandelingen en het culturele erfgoed
NOS Nieuws

'Deel dit bericht. Ze weten niet waar hun kinderen zijn'

"Missing in Nepal! Drie jonge Nederlandse reizigers: Robin Van Rooij, Sofie Steffens en Stef Steffens. Kun je helpen om hen te vinden?? Delen svp. Meer kunnen we hiervandaan niet doen." Het is één van de vele oproepen op internet van mensen die nog geen contact hebben gehad met familieleden of vrienden in het aardbevingsgebied.

In dit Facebook-bericht zijn twee vaders op zoek naar hun kinderen, die aan het reizen waren bij de Nepalese hoofdstad Kathmandu en het Langtang National Park in het Himalaya-gebergte. "Ze weten niet waar hun kinderen zijn", staat in het bericht.

Ook via Twitter wordt geprobeerd te achterhalen waar het drietal is.

Uit de oproepen op internet blijkt dat er nog veel toeristen worden vermist, uit alle delen van de wereld.

"Blijf delen alsjeblieft: ben op zoek naar mijn vriendin Susannah Ross (Soozie) 20, Engeland. Laatste contact was vrijdag. Als iemand weet waar ze is, laat het me z.s.m weten."

"We hopen dat Matthew veilig is en snel naar huis komt", luidt een oproep voor een vermiste man uit Perth, die alleen het Himalaya-gebergte in zou gaan. Volgens zijn familie is het niets voor hem om dagenlang niks van zich te laten horen.

I AM ALIVE

Het Rode Kruis heeft een site online gezet om het contact te herstellen tussen mensen die elkaar nog niet hebben bereikt na de aardbeving. Op die site kun je de naam van een vermiste persoon invullen, het geslacht, de leeftijd, geboorteplaats en de familienaam.

Er staan in totaal 1576 namen op de lijst. Er worden voornamelijk personen vermist van tussen de 20 en 30 jaar, maar er staan ook mensen tussen van 15 of 77 jaar. Een deel van de mensen op de lijst heeft via een groene knop aangegeven dat ze oké zijn - I AM ALIVE - maar een ruime meerderheid nog niet.

Goed nieuws!

Er staan elf Nederlanders op de lijst van het Rode Kruis met wie nog geen contact is geweest. In ieder geval één van hen is inmiddels getraceerd. Op de site staat nog 'Missing' achter de naam van Margot van Gastel uit Oosterhout, maar op Facebook is te lezen dat er vanuit Nederland contact met haar is geweest.

Broer Hans was naarstig op zoek naar een teken van leven van Margot, die met haar man en twee zoontjes aan het wandelen was in het Langtang National Park. Vanmiddag maakte hij op Facebook bekend dat er contact is geweest: "Goed nieuws!! (...) Ze zijn veilig, gezond en bezig met het afdalen. Met een helicopter worden ze op dit moment van de berg gehaald, daarna worden ze naar Kathmandu gebracht. Ze weten nog niet hoe het verder moet maar dat komt vast goed."

En ook op Twitter deelde hij het blije nieuws.

De vermiste Australiër Matthew

Ook voor de familie van de 18-jarige Torsten d'Scarlett uit Australië is er goed nieuws. "Torsten leeft en is in orde. Hij kon ons niet bereiken. Bedankt allemaal voor jullie hulp!"

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er zeker 500 Nederlanders in Nepal zijn, met ongeveer honderd van hen is er nog geen contact geweest.

Mogelijk dat de komende dagen veel meer mensen zich zullen melden, omdat ze eerder niet de kans hadden om te bellen of geen internetverbinding hadden. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zullen de zorgen van de thuisblijvers toenemen.

De 18-jarige Torsten (rechts) is terecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl