Bewoners durven uit angst niet meer in hun huis te slapen
NOS Nieuws

'Zo bizar met al die reddingsploegen en lijkverbrandingen'

"Het is hier een onwerkelijke situatie. Ik zit in een hotel waar de meeste glasscherven en rommel zijn opgeruimd, en iets verderop zitten duizenden mensen in tenten", vertelt Thomas Tierolff van Top of the World, een organisatie die reizen regelt in Nepal.

"Een deel van deze mensen kan niet meer naar huis omdat hun woning is verwoest, maar er is ook ontzettend veel angst. Mensen durven gewoon niet meer in huis te slapen."

Uw organisatie heeft op dit moment tien Nederlanders in Nepal. Hoe is het met hen?

"Dat is moeilijk te zeggen. Aan de ene kant zitten ze in de Kathmandu-vallei redelijk veilig, omdat ze niet midden in de bergen zitten en ook niet in een dichtbevolkt gebied, zoals in Kathmandu waar veel huizen en tempels zijn ingestort."

"Aan de andere kant is er veel onzekerheid. Er zijn ook dorpen om hen heen waar veel ellende is. Wat moet je daar dan mee? Er zijn mensen die willen helpen, maar ze moeten ook morgen een vlucht terug nemen. Ze moeten in een busje naar het vliegveld, maar veel mensen durven niet meer in zo'n busje te rijden. Dus we hebben besloten om ze op verschillende manieren terug te halen naar Nederland."

Hoe verloopt de hulp in het gebied?

"Vandaag hoor je continu helikopters. Er zijn allerlei teams uit verschillende landen bezig, zoals Sri Lanka en India, die mensen aan het bevrijden zijn. Het is nu wat meer georganiseerd. De bevolking is nu vooral met zichzelf bezig om elkaar te ondersteunen, en niet meer met de reddingsacties."

Terwijl de reddingsacties nog bezig zijn, worden lichamen ritueel verbrand

"En ook heel bizar, er staat hier een tempel die half is ingestort, huizen die zijn ingestort en een reddingsploeg die hard bezig is. En verderop zie je ook rituele lijkverbrandingen, rouwverwerking aan de heilige rivier waar massaal wordt verbrand. Dus het is een heel onwerkelijke situatie. Dit is heel moeilijk te bevatten."

De toeristen kunnen weg uit het gebied, willen de inwoners dat ook?

"Ja, zij willen ook weg. Mensen die kunnen en het geld daarvoor hebben, willen naar het zuiden van Nepal. Daar is een gebied dat niet getroffen is door de aardbeving. Ik hoorde net ook dat er in die richting een gigantische file staat. Dus de mensen die in de gelegenheid zijn om weg te gaan, zullen dat ook doen."

"Maar ook proef je hier een soort gelatenheid bij de bewoners. Gewoon maar gaan zitten en schuilen onder een tent en dan afwachten of er hulp komt."

Blijft u zelf in Nepal?

"Ik ben er op dit moment niet mee bezig om weg te gaan. Je wilt eerst zorgen dat de mensen hier veilig zijn en hun vlucht hebben. Bovendien staat er een nieuwe groep gepland die zou komen op 3 mei. Dus we willen ook beschikbaar zijn. Er is een negatief reisadvies, maar het is altijd een afweging die mensen zelf maken."

Is het verantwoord om toch naar Nepal te reizen?

"Het wordt niet voor niets afgeraden. Maar de luchthaven is open en er wordt volop gevlogen. Dat wil zeggen dat de toestand normaliseert. Terwijl er zich hier tegelijkertijd een grote ramp heeft voltrokken. En er zijn nog veel mensen die uit verschillende delen van de Himalaya moeten komen. Dus ik houd mijn hart vast voor het nieuws dat nog gaat komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl