NOS Nieuws

Feestvierders naar huis na gemoedelijke Koningsdag

  • ANP
    Oranjefans op treinstation Amsterdam Centraal
  • ANP
    Kingsfestival in Amsterdam
  • ANP
    De vrijmarkt in het Vondelpark
  • ANP
    Mensen stallen al vroeg hun spullen uit voor de vrijmarkt in Amsterdam
  • ANP
    Feestvierders in Breda

Nederland heeft Koningsdag in een gemoedelijke en gezellige sfeer gevierd. Overal waren veel mensen afgekomen op de vrijmarkten en festivals die waren georganiseerd.

Alle grote steden zeggen dat de festiviteiten zonder incidenten zijn verlopen. Iedereen was in opperbeste stemming en ook het weer zat mee, zeiden woordvoerders eensgezind.

In Amsterdam vierden ongeveer 700.000 mensen Koningsdag van wie 230.000 mensen van buiten de hoofdstad met de trein waren gekomen.

Ook premier Rutte werd in de hoofdstad gesignaleerd. Hij voer in een bootje door de grachten. Na 20.00 uur waren de meeste festiviteiten in de hoofdstad afgelopen en nam iedereen weer de trein terug naar huis.

Andere steden

Ook steden als Rotterdam, Utrecht, Breda, Enschede en Maastricht zeiden dat het een groot feest was zonder incidenten. "Iedereen is vrolijk en geniet volop," verwoordde een van de gemeentewoordvoerders de sfeer vanmiddag.

Het treinvervoer verloopt volgens de NS nog steeds zonder problemen, niet alleen in Amsterdam maar ook in alle andere plaatsen in het land. Er zijn extra treinen en personeel ingezet om alles gladjes te laten verlopen, zei een woordvoerder.

Noodrem

RTV Noord-Holland meldde vanmiddag dat een groepje jongens in de trein naar Alkmaar aan de noodrem had getrokken. Op het station van Heemskerk werden ze door de politie uit de trein gehaald.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft net als voorgaande jaren voedselcontroles uitgevoerd. In eenderde van de gevallen was er iets niet in orde. De inspecteurs deelden twaalf boetes uit omdat bederfelijk voedsel niet goed gekoeld werd bewaard. De bekeuringen liggen tussen de 525 en 1050 euro.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam heeft vanavond gezegd dat enkele mensen "met intoxicatie" naar het ziekenhuis zijn gekomen. Ze hadden te veel gedronken of voelden zich niet lekker door drugsgebruik. "Maar het beeld verschilt niet van andere Koningsdagen."

Dordrecht

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen vierden vandaag het feest in Dordrecht. De koning sprak van een "ongelofelijke dag". Volgens de politie waren er zo'n 20.000 tot 25.000 mensen naar Dordrecht gekomen.

Ook op Aruba werd Koningsdag gevierd. Daar bleef het overigens vrij klein. Hier en daar was er een kleine vlooienmarkt en in de wijk Palm Beach waren wat activiteiten, waaronder Oudhollandse spelletjes.

  • Annemieke van Put / NOS
    Koningsdag werd ook op Aruba gevierd
  • Annemieke van Put / NOS
    Koningsdag werd ook op Aruba gevierd
  • Annemieke van Put / NOS
    Ook op Aruba werd Koningsdag gevierd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl