NOS Nieuws

Dordrecht laat koning deinen op water en muziek

Een kort overzicht van Koningsdag in Dordrecht

Continuïteit en verandering, dat was wat de koning voor ogen had met Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Dordrecht had vandaag de primeur om invulling te geven aan die ambitie en deed dat met een Grande Parade, een mini-Bachconcert, een markt met lokale ondernemers en een klein popfestival.

“Het was een ongelofelijke dag”, zei de koning in zijn dankwoord. “Jullie hebben de lat hoog gelegd.”

De jarige koning, hij is vandaag 48 geworden, kwam met zijn familie per waterbus aan in Dordrecht, waar ondanks de lage temperatuur de zon scheen.

Aan boord was de jongere generatie Oranjes: behalve het koningspaar ook hun drie dochters, prins Constantijn en prinses Laurentien en drie neven van de koning en hun vrouwen: Maurits en Marilène, Bernhard en Annette en Pieter-Christiaan en Anita. Floris en Aimée kwamen niet mee, omdat de vader van Aimée is overleden.

Vanaf een tribune op het Groothoofd keek de koninklijke familie naar de Grande Parade, een mini-Sail met tientallen schepen die het belang van de scheepvaart voor Dordrecht en de regio lieten zien. Elk schip bracht op eigen wijze een verjaardagsgroet aan de koning.

Langs de kades van Dordrecht en aan de overkant van het water in Zwijndrecht en Papendrecht stonden duizenden mensen te kijken naar de botenparade.

Klunen

Tijdens de vaartocht die volgde door de historische binnenstad, moesten de Oranjes even ‘klunen’ bij de Roobrug, waar het water te hoog stond om onder de brug door te varen. Het publiek langs de kant kreeg daar de kans even handen te schudden met de koninklijke familie. De kleine prinsesjes namen bij dit deel op de route afscheid om later in het Hof weer terug te keren.

Koninklijke familie moet 'klunen' in Dordrecht

Na het besloten Bach-concert in de Grote Kerk bracht een open elektrische bus het gezelschap naar het Scheffersplein, waar lokale ondernemers hun producten op het gebied van delicatessen, design en eigentijdse ambachten mochten laten zien. Koningin Máxima nam hier de Amalia-viool in ontvangst, die een Dordtse vioolbouwer speciaal voor prinses Amalia heeft gebouwd.

Verder kreeg de koninklijke familie uitleg over de Dordtse frikandel, de speciale Kings Oranjelikeur en het bekende Schapekopjesbier.

'Sexy als ik dans'

In het Hof kwam de rol van Dordrecht in de geschiedenis van Nederland aan bod met de nagespeelde Eerste Vrije Statenvergadering uit 1572. De koning opende met zijn handtekening onder een historisch document het nieuwe museum Het Hof van Nederland.

De Oranjes kwamen als vanouds dichtbij het publiek op het Statenplein, waar zo’n vierduizend mensen zich hadden verzameld voor het slotfeest met muziek en dans. De koning en koningin deinden vrolijk mee op de hit van zanger Nielson ‘Ik voel me sexy als ik dans’. Ook prinses Amalia zong het lied af en toe even mee.

Prinses Amalia zong even mee met Nielson

Om 14.00 uur, ruim driekwartier later dan gepland, nam de koninklijke familie afscheid van Dordrecht.

Volgens de politie waren zo'n 20.000 tot 25.000 mensen naar Dordrecht gekomen om Koningsdag mee te beleven. 800 politieagenten waren op de been om de veiligheid te garanderen.

Vanavond om 19.00 uur ziet u op NPO 1 een uitgebreide terugblik op Koningsdag in Dordrecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl