Mensen proberen voedsel te redden uit hun verwoeste huis
NOS Nieuws

Hulpverlening in Kathmandu komt op gang

Terwijl het aantal doden na de aardbeving in Nepal tot boven de 4000 is opgelopen, komt de hulpverlening goed op gang. Dat geldt vooral voor de hoofdstad Kathmandu; veel andere gebieden zijn nog niet bereikt.

Reddingsteams uit binnen- en buitenland zijn op zoek naar overlevenden en proberen de doden te bergen. Daarbij moeten ze soms onmenselijke keuzes maken, zegt NOS-correspondent Joeri Boom. "Soms moeten ze iemand die onder het puin ligt aan zijn lot overlaten om op een andere plek zeven mensen te gaan redden."

Boom verwacht dat het dodental nog behoorlijk oploopt. "Buiten de steden zijn waarschijnlijk nog veel meer doden gevallen. En ook in de steden zijn nog niet alle lijken geborgen." Het redden van overlevenden heeft nu nog prioriteit.

Kinderen

Volgens Hendrikus Raaijmakers van Unicef in Nepal is er vooral behoefte aan medicijnen en chirurgische apparatuur. Er zijn teams uit omliggende landen aangekomen om gewonden te behandelen en te opereren. Daarnaast moeten er natuurlijk eerste levensbehoeften als voedsel en water komen.

Volgens de kinderorganisatie van de VN was het een geluk bij een ongeluk dat de aardbeving op zaterdag was en kinderen dus thuis waren en niet op school. Toch denkt Raaijmakers dat er ongeveer een miljoen kinderen zijn getroffen door de aardbeving.

Raaijmakers houdt altijd rekening met de mogelijkheid van een aardbeving, maar zo groot als deze, daar was hij niet op bedacht. "Er zijn namens Unicef vliegtuigen met hulpgoederen uit Kopenhagen en Dubai onderweg naar Kathmandu."

Kraampjes

In de stad lijkt de bevoorrading weer op gang te komen, zegt Boom, er is water en er zijn weer kraampjes open. "Het is heel onwerkelijk, soms lijkt het weer normaal, terwijl op andere plekken mensen wanhopig proberen iemand te redden. Het is niet zo dat er niets meer is overgebleven zoals je bij andere grote aardbevingen soms ziet."

Mensen die getroffen zijn door de aardbeving zijn in veel gevallen nog bezig met het verwerken van de eerste klap. Ze zoeken naar hun vermiste familieleden, proberen lichamen te bergen.

Het is in de stad rustiger dan gisteravond. Toen heerste er nog paniek omdat mensen bang waren voor naschokken. Veel mensen sliepen toen buiten onder zeiltjes in de regen. "Nu zie ik niemand meer onder zeiltjes liggen. Er lijkt hier een wet te heersen dat er na 48 uur geen naschokken meer komen, hoewel ik niet weet of dat waar is", zegt Boom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl