NOS NieuwsAangepast

'Het was doodeng, ik kan niet anders zeggen'

De eerste Nederlanders die de aardbeving in Nepal hebben meegemaakt, zijn aan het eind van de middag teruggekeerd. Een groep van zestien wandelaars is de grote drukte op het vliegveld van Kathmandu voor geweest. Ze hadden hun vlucht al geboekt toen de aardbeving plaatsvond. Ook zijn de eerste acht mensen gerepatrieerd door SOS International.

"Ik kom van Kathmandu vandaan en we hebben heftige dingen gezien", zegt een van de zestien bij aankomst op Schiphol. "Wij waren in een restaurant, gelukkig in een goede omgeving waar we direct op de grond konden gaan liggen. Gelukkig niet bij gebouwen, want er is veel ingestort. Het was echt heel heftig."

"Dit is iets wat je niet herkent als Nederlander", zegt een ander. "Het was echt doodeng, ik kan niet anders zeggen. Ineens begon alles te schudden, en toen kwam ik tot het besef dat ik naar buiten moest. Het was toen alsof je op een schip op zee stond. Je kon haast niet lopen. Het was echt één grote chaos. De grond kwam omhoog. Gelukkig stonden we op een pleintje, daar was het veilig."

  • NOS
    Familieleden wachten gespannen op de passagiers uit Nepal
  • Pierre Hartendorf / NOS
  • NOS
    Opluchting bij de teruggekeerde reizigers en hun familie op Schiphol

Er is contact geweest met 400 Nederlanders in het land. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er zeker 500 Nederlanders in Nepal en is met ongeveer 100 van hen nog geen contact geweest. Er zijn geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Contact leggen is moeilijk omdat er veel schade is aan telefooncentrales.

Morgen en overmorgen komen nog meer Nederlanders terug. Er zijn 56 reguliere vluchten. Morgen landt op vliegbasis Eindhoven een militaire vlucht met aan boord 44 "kwetsbaren", zoals moeders met kleine kinderen en oudere mensen, en zeven buitenlanders. Woensdag komt in Rotterdam een chartervlucht aan met ongeveer 80 Nederlanders aan boord die weg willen uit Nepal.

Schaarste

Minister Koenders is op dit moment bij de Verenigde Naties in New York. Daar wordt de aardbeving in Nepal ook besproken. Bij de reddings- en bergingsoperatie zijn ook VN-organisaties betrokken, met name het Wereld Voedsel Programma.

Koenders spreekt van een verschrikkelijke situatie. "De infrastructuur is totaal aangetast, er is nauwelijks communicatie mogelijk. Voedsel, drinkwater, hygiëne, veilige behuizing zijn allemaal schaars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl