Nijmeegse Lyme-studie teleurstellend voor patiënten
Mensen die de ziekte van Lyme hebben of hebben gehad en last hebben van chronische klachten zoals pijn, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel, zijn niet gebaat bij een extra lange behandeling met antibiotica. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de PLEASE-studie van het Radboudumc en de Maartenskliniek in Nijmegen.
Onderzoekster Anneleen Berende presenteerde die vandaag in Kopenhagen op de ESCMID, het Europese congres van microbiologen en infectiologen.
Uniek
De Nijmeegse studie is uniek. Niet eerder werd in een zo omvangrijke, goed opgezette studie gekeken naar het effect van een verschillende duur van de behandeling van de ziekte van Lyme met antibiotica. In totaal werden 280 volwassen patiënten verdeeld over drie groepen.
Alle groepen kregen de standaardbehandeling van twee weken antibiotica per infuus. In de volgende twaalf weken kreeg een groep een tweede antibioticum, een andere groep een combinatie van twee antibiotica en een controlegroep kreeg een placebo.
Geen verschil
De uitkomsten van het onderzoek lieten geen enkel verschil zien tussen de drie groepen. De deelnemende patiënten in alle drie de groepen gaven meteen na de behandeling een vergelijkbare, lichte verbetering aan in hun gezondheidstoestand. Drie, zes en negen maanden later zijn alle patiënten weer ondervraagd. Telkens was er geen verschil in de uitkomsten tussen de drie onderzoeksgroepen.
Voor onderzoekers van de ziekte van Lyme lijkt de uitkomst van de PLEASE-studie niet helemaal onverwacht te komen. Voor veel patiënten die met ernstige klachten kampen na het doormaken van de ziekte, zijn de resultaten een forse tegenvaller. Zij hadden op een tegengesteld resultaat gehoopt, want dat zou een mogelijke oplossing van hun klachten hebben betekend.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia. Teken pikken die op van dieren en kunnen mensen ermee besmetten.