Mogelijk liggen er nog mensen onder het puin
NOS Nieuws

'Die mensen moeten onder het puin vandaan'

"Het is verschrikkelijk. De puinhopen zijn verschrikkelijk", vertelt Monique van 't Hek, directeur van Plan Nederland, vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu. "Eerst moeten die mensen onder het puin vandaan gehaald worden."

Dat is een taak die de Nepalese overheid op zich neemt. Een Nederlands team met speurhonden is in Nepal aangekomen om daarbij te helpen.

De ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland helpt met tenten, dekens en eten. Ook moet er opvang komen voor mensen die familieleden zijn verloren. "Daarna gaan we kijken hoe we de mensen verder kunnen helpen, maar het is nu nog even niet het belangrijkste dat ze weer meteen een huis hebben."

Volgens Van 't Hek slapen mensen in het hele land, en vooral in Kathmandu, buiten. "Ik zit in een hotel, maar daar slapen we ook allemaal beneden in de tuin, op veranda's en bij open deuren. Iedereen is bang voor naschokken, want daar zijn er al heel veel van geweest."

Man levend gered uit puin Nepal

Het wordt een zware operatie om de getroffen gebieden weer leefbaar te maken. In Kathmandu en waarschijnlijk ook veel andere plekken in Nepal is er zo veel puin, dat correspondent Joeri Boom zich afvraagt waar je mee moet beginnen. Dat is ook goed te zien op deze beelden van het oude centrum, gemaakt met een drone.

VIDEO: drone filmt verwoesting Nepal

Boom is nu een dag in de Nepalese hoofdstad. Hij ziet dat er inderdaad nog flink wordt gezocht naar overlevenden. Een Chinees team en een Nepalees team heeft hij zien graven. "Ze moeten vaak lastige keuzes maken als mensen vragen om te zoeken naar familieleden."

Het Nederlandse team in Kathmandu heeft Boom nog niet aan het werk gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl