Monique Tijsterman is coach van de handballers van Lions
NOS Sport

Weg met de schroom, Lions is dé titelkandidaat

Vorig jaar strandden de handballers van Limburg Lions op één doelpunt van de landstitel. Als lijstaanvoerder is de Limburgse fusieclub al zeker van de play-offs om de landstitel. Alleen het kampioenschap telt in Sittard. En dat wordt nu ook hardop uitgesproken.

Met dank aan Monique Tijsterman. De 45-jarige Amsterdamse handbalcoach is een opvallende verschijning en neemt geen blad voor de mond. Die aanpak werkt in Limburg.

"Met de komst van Monique zijn we mentaal veel sterker geworden", weet aanvoerder Tim Mullens. Roel Adams vult aan: "Haar komst was misschien wel de beslissende schakel".

Tijsterman geeft Lions zelfvertrouwen

"Niet aanpassen"

Handbalbolwerk Lions is een samensmelting van drie Limburgse topclubs (Sittardia, V&L en BFC), die in de jaren tachtig en negentig de titels aaneenregen. De club bestaat sinds 2008. Landstitels werden er, ondanks vier finaleplaatsen, nog niet gewonnen. En daar moet verandering in komen.

Daarom klopte de club afgelopen zomer aan bij voormalig handbalinternational Tijsterman (45). Ze verdiende haar sporen bij de Nederlandse jeugdselecties, zowel bij de jongens als de meisjes. In 2005 coachte ze de Nederlandse handbalvrouwen naar de vijfde plaats bij het WK in Rusland.

In haar eerste seizoen bij Lions sleepte Tijsterman meteen de BeNe-league binnen. Haar geheim? "Ik heb me niet aangepast aan die Limburgse schuchterheid. Ik ben gewoon mezelf gebleven. Of ik directer ben. Ja, veel directer."

"Niet meer lief en aardig"

Het is een cliché, dat Limburg en de Randstad mijlenver uit elkaar liggen. Niet alleen geografisch, maar zeker ook qua mentaliteit. Toch zit er wel een kern van waarheid in, vinden ze bij Lions.

"Natuurlijk is er een groot cultuurverschil met 'de jongetjes' hier in het zuiden", chargeert Adams. "Hier zijn ze meestal lief en aardig voor elkaar. Maar je moet elkaar ook de waarheid kunnen zeggen."

Brutaal, onbevangen en dominant

Mullens (32) en Adams (32) weten waar ze over praten. Beiden zijn door de wol geverfd. Allebei speelden ze meer dan dertig interlands. Beiden waren actief in het buitenland.

Naast de routiniers springt dit seizoen vooral het grote talent Luc Steins eruit. De kleine middenopbouwer is regelmatig ongrijpbaar voor tegenstanders. Ondanks zijn twintig jaar speelt Steins brutaal, onbevangen en dominant. Precies zoals Tijsterman het graag ziet.

"Titelkandidaat nummer één"

Of dat zelfvertrouwen leidt tot de eerste landstitel in de clubhistorie, zal in de komende weken blijken. "Nu moeten we laten zien dat we inderdaad die stap hebben gezet", aldus Tijsterman.

"Het mag best uitgesproken worden", toont Adams zich alvast een goede leerling. "Wij willen graag. Wij moeten niet. Maar wij zijn absoluut de titelkandidaat nummer één."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl