Medische verzorging ook buiten het ziekenhuis
NOS Nieuws

'Nepalese modelstad Gorkha helemaal plat'

"Ik krijg foto's binnen en zie beelden op Facebook uit Gorkha en die zijn dramatisch", zegt directeur Lex Kassenberg van hulporganisatie Care in het NOS Radio 1 Journaal.

Tachtig tot negentig procent van de huizen staat er volgens hem niet meer. De organisatie is sinds 1978 actief in Nepal en Gorkha was juist een modelstad waar de organisatie veel energie in had gestoken.

"Het is bijna ondoenlijk om de stad weer op te bouwen." Er zijn volgens Kassenberg veel praktische problemen. Gorkha ligt erg afgelegen. Er zijn geen wegen en de paden die er waren zijn door de aardbeving verdwenen.

Het vliegveld van Kathmandu heeft maar één landingsbaan, dat maakt het verlenen van noodhulp lastig.

Directeur Lex Kassenberg van Care

"Het brengen van hulp moet waarschijnlijk op de ouderwetse manier met dragers. Ook het inzetten van helikopters is mogelijk." Toch gaat ook dat niet snel, want er kunnen alleen mini-helikopters, met weinig ruimte voor goederen, worden ingezet. Andere kunnen in Gorkha niet landen.

"Dan komt ook het regenseizoen eraan. Eind mei begint dat. Voor die tijd moeten mensen een dak boven hun hoofd hebben. Dat wordt een enorme operatie."

Hulp uit het buitenland gaat vooral via de hoofdstad Kathmandu. Volgens Kassenberg zit het land vooral op medische hulp te wachten. "De kwaliteit en de capaciteit van de medische zorg is onder normale omstandigheden al moeizaam, nu is het extreem. Soms zitten enkele duizenden mensen bij het ziekenhuis te wachten op hulp."

Kathmandu ligt in een vallei. Dat maakt het brengen van de noodhulp "niet makkelijk". "Het vliegveld is klein, er is maar één landingsbaan. En het vliegveld kan door zijn ligging niet makkelijk worden uitgebreid. Er is amper ruimte voor vliegtuigen die moeten wachten. Meestal moeten vliegtuigen blijven rondcirkelen totdat een ander toestel vertrekt. Dat de vluchten nog doorgaan is eigenlijk een wonder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl