NOS Nieuws

Cameron profiteert maar niet van mooie groeicijfers

Middenstand groeit, maar voedselbank ook

Door correspondent Tim de Wit in Londen

Met nog tien dagen te gaan tot de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië, ontlopen de Conservatieven en Labour elkaar nauwelijks in de peilingen. Dan weer neemt David Cameron een kleine voorsprong, dan weer duikt Labour-leider Ed Miliband met een minimaal verschil op als de grootste partij. Er is nog niets te zeggen over wie de Britse verkiezingen wint.

Dat is gezien de economische resultaten van de afgelopen jaren wel opvallend. Onder premier Cameron daalde de werkloosheid tot 5,6 procent. Er werden maar liefst twee miljoen banen gecreëerd, iets waar ze op het Europese vasteland alleen maar van kunnen dromen. En vorig jaar bedroeg de economische groei 2,8 procent, het hoogste cijfer van alle G7-landen. Maar toch krijgt Cameron daarvoor niet de beloning van de Britse kiezer in de peilingen.

"Dat snap ik niet”, zegt hoedenverkoper Tim Edwards. Hij is twee jaar geleden een hoedenzaak begonnen in Chester. Deftige dameshoeden, panamahoeden of bolhoeden: alles is in overvloed verkrijgbaar. "De zaken gaan goed. Mede dankzij Cameron, die allerlei belastingen voor ondernemers verlaagde. Daardoor kan ik nu meer investeren."

De zaken van hoedenverkoper Tim Edwards gaan goed

Voedselbank

Cameron scoort inderdaad goed bij het bedrijfsleven en de welgestelde bovenlaag van de Britse samenleving. Maar Britten die van het minimumloon moeten rondkomen, merken nauwelijks iets van Camerons mooie groeicijfers. Zij hebben vooral de huur en de stroomrekening omhoog zien gaan en zijn nauwelijks meer gaan verdienen. Die groepen zullen niet zo maar op Cameron stemmen.

In de West Chesire voedselbank weten ze daar alles van. Daar hebben ze het aantal bezoekers enorm zien groeien de afgelopen jaren. Niet alleen mensen met een uitkering, maar ook steeds meer Britten die ondanks een betaalde baan niet rond kunnen komen. "Ik hoor verhalen van mensen met hele onzekere nul-uren-contracten. Die moeten bij ons aankloppen voor voedselhulp. Dat is toch schandalig, in zo’n rijk land als Groot-Brittannië”, zegt Christine Jones van de voedselbank.

Onder Cameron is het aantal voedselbanken gegroeid van 56 in 2010 tot 425 in 2015. Ruim een miljoen Britten maken er op dit moment gebruik van.

Minder populair

"Cameron heeft een verkeerd imago”, vindt hoedenverkoper Tim Edwards. "Hij zou bij mij waarschijnlijk een hele sjieke hoed willen kopen, maar ik zou hem een werkerspet aanraden. Want hij komt zeker ook op voor de Britten die weinig verdienen.”

Alleen is Cameron onder de lage inkomens veel minder populair dan Ed Miliband. En juist die stemmen heeft Cameron nodig om het verschil te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl