Mensen slapen op straat in Kathmandu
NOS Nieuws

'We zijn terechtgekomen in een spookstad'

"Het is hier donker, er zijn maar een paar lichtjes", vertelt correspondent Joeri Boom kort na aankomst op het vliegveld van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. "We hebben hier nog geen ingestorte gebouwen gezien, maar wel veel gebouwen met scheuren in de muren. En ook alle chique hotels hier zijn dicht en donker. We zijn terechtgekomen in een spookstad."

Het kostte Boom veel moeite om Kathmandu te bereiken. "We zijn dertien uur onderweg geweest vanuit New Delhi, terwijl de vlucht normaal gesproken anderhalf uur duurt."

Zijn vliegtuig moest terugkeren omdat er opnieuw aardschokken waren en landen in Kathmandu niet veilig werd geacht. Uiteindelijk wist Boom de stad toch te bereiken.

Penibele situatie

Hotelgasten kunnen niet in hun hotels terecht en moeten buiten slapen, zag Boom. "We hebben een hotel gevonden waar we in de verlichte lobby kunnen slapen, maar niemand weet of de drie verdiepingen boven ons het gaan houden als er weer een beving komt. Het is een vrij penibele situatie, zelfs voor ons. Kun je nagaan hoe het is voor de mensen die heel weinig geld hebben. Dit is een van de armste landen van Azië."

Intussen komen sommige militaire vluchten met noodhulp nog wel aan op het vliegveld. "Die hebben alleen piloten aan boord, dus dat risico wordt genomen."

Er zijn nu zo'n 300 hulpverleners van het Rode Kruis bezig met het zoeken naar lichamen in de puinhopen

Merlijn Stoffels van het Rode Kruis

Een van die hulpverleners is Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Hij vertrekt maandagochtend naar het rampgebied. "De hulpverlening is in volle gang", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Er zijn nu zo'n 300 hulpverleners van het Rode Kruis bezig met het zoeken naar lichamen in de puinhopen. Er zijn heel veel doden en gewonden."

Wegen kapot

Het dodental kan nog oplopen. De hulpverleners zijn nog niet overal geweest. "Van Kathmandu krijgen we nu een aardig beeld", zegt Stoffels. Maar het epicentrum was ten westen daarvan, en de verhalen uit dat gebied zijn dat alle huizen verwoest zijn en dat mensen er massaal slachtoffer zijn geworden van deze aardbeving."

Het is moeilijk hulp naar Nepal te krijgen. "De grote wegen in het land zijn kapot, dus het aanvoeren van voedsel en andere hulp over de weg gaat moeilijk."

De mensen zijn alles kwijtgeraakt. Ze hebben opvang en medische zorg nodig.

Merlijn Stoffels van het Rode Kruis

Vanaf morgen zal de hulp via de lucht goed op gang komen, verwacht Stoffels. "Dan kunnen vliegtuigen met hulpgoederen naar Nepal, in eerste instantie is er hulp beschikbaar voor 50.000 gezinnen. Maar we hebben een gironummer geopend omdat er nog veel meer hulp nodig is."

De hulp bestaat naast voedsel uit zaken als pannensets, slaapzakken en tenten. "De mensen zijn alles kwijtgeraakt. Ze kunnen niet meer hun huizen in. Ze hebben opvang en medische zorg nodig. Er valt nog veel te doen de komende tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl