De rampplek van de MH17 bij Grabovo
NOS Nieuws

Ook Berlijn waarschuwde niet voor vluchten Oekraïne

Ook de Duitse regering heeft in de dagen voor de ramp met de MH17 de luchtvaartmaatschappijen niet gewaarschuwd voor de gevaren in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden na het neerhalen van een Antonov-transportvliegtuig in het gebied op het gevaar gewezen, maar de regering deed daar niets mee, melden de omroepen WDR en NDR en de Süddeutsche Zeitung. Zij beroepen zich op bronnen bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De diplomaten beschreven in een ambtsbericht de toestand in het Oekraïense luchtruim als zeer zorgwekkend. Het neerschieten van het transportvliegtuig op een hoogte van ruim 6000 meter is voor de militaire experts een aanwijzing dat vliegtuigen die op een grotere hoogte vliegen ook niet meer veilig zijn.

Toeval

Op de dag dat de Maleisische Boeing met vooral Nederlandse inzittenden uit de lucht werd geschoten, vlogen ook drie Duitse vliegtuigen boven Oost-Oekraïne. Eén toestel vloog 20 minuten voor de MH17 door het gebied. Volgens de Duitse media is het louter toeval dat niet een Duits vliegtuig is neergehaald.

Een woordvoerder van Lufthansa zegt dat een waarschuwing om niet de Oost-Oekraïense route te volgen pas werd afgegeven na de fatale 17de juli. Hij zegt dat Lufthansa zeker niet over Oost-Oekraïne was gevlogen als de waarschuwing eerder was verstrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl