Markus Henriksen (l )viert de 1-0 met doelpuntenmaker Wesley Hoedt

AZ nadert derde plaats na zege bij Twente

AZ mag nog altijd hopen op de derde plaats. De Alkmaarders wonnen met 2-0 bij FC Twente en klommen ten koste van Vitesse op naar de vierde plaats, op drie punten van Feyenoord. De Rotterdammers hebben wel een veel beter doelsaldo.

Bij Twente rommelt het al weken en de supporters hadden dan ook acties aangekondigd. Zo begon het duel enkele minuten later vanwege een flinke rookbom en hingen in het stadion tal van spandoeken waarin onder meer om het vertrek van trainer Alfred Schreuder 'gevraagd' werd.

Fraaie omhaal

Ondanks alle commotie begon de thuisploeg nog best aardig. AZ kwam de openingsfase echter zonder kleerscheuren door en nam al snel een voorsprong. Dabney dos Santos stuitte eerst op doelman Nick Marsman, maar uit de daaropvolgende corner scoorde Wesley Hoedt met een fraaie omhaal.

In het vervolg had AZ het beste van het spel en nadat Aron Jóhannsson (kopbal) en Steven Berghuis (mooi schot) dicht bij een treffer waren geweest, kwam AZ alsnog op 2-0. Mattias Johansson bediende Aron Jóhannsson en de spits rondde keurig af.

Twente, dat tot dat moment alleen via een omhaal van Renato Tapia gevaarlijk was geweest, zette AZ daarna even onder druk en was vlak voor rust kansrijk via Hakim Ziyech en Luc Castaignos en vlak na rust via Felipe Gutiérrez.

Rood Gudelj

Twente beet in de tweede helft meer van zich af, al bleef AZ lange tijd zonder al te veel problemen overeind. Twintig minuten voor tijd kreeg Nemanja Gudelj een tweede gele kaart voor een tweede harde overtreding op Jesús Corona, waardoor het toch nog spannend werd.

De thuisploeg zette nog één keer alles op alles, kreeg mogelijkheden via Corona, Shadrach Eghan en Ziyech, maar kon niet voorkomen dat er voor het eerst in acht ontmoetingen weer verloren werd van AZ.