Eelco Sintnicolaas na de afsluitende 1500 meter van de tienkamp
NOS Sport

Sintnicolaas test zichzelf met tienkamp in een uur

"Opzij, opzij, opzij; maak plaats, maak plaats, maak plaats; ik heb ongelofelijke haast. Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan."

De tekstregels komen uit de hit van Herman van Veen. Tienkamper Eelco Sintnicolaas had dit weekeinde in Montpellier het idee dat het nummer voor hem was geschreven. De Nederlandse atleet deed in de Franse stad mee aan een tienkamp die binnen een uur moest worden afgewerkt. En de Nederlander won.

Gesloopt

Doorgaans liggen tienkampers na een wedstrijd, die altijd twee dagen in beslag neemt, volkomen gesloopt op de atletiekbaan als ze het laatste onderdeel (1.500 meter) hebben afgerond. De mannetjesputters uit de atletieksport zijn helemaal op na de 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoog, speerwerpen en de 1.500 meter. Een complete tienkamp in een uur lijkt dus volslagen gekkenwerk.

Eelco Sintnicolaas won in Montpellier met 7.376 punten, waarmee hij de beste prestatie van een Nederlander tot nu toe op een dergelijk evenement (Robert de Wit, met 7.281 punten in 1989) ruimschoots overtrof. "Een hele tienkamp binnen het uur wordt wel vaker gehouden, maar ik had er nog nooit aan deelgenomen. Ik wilde het graag een keer proberen", zegt Sintnicolaas over de uitputtingsslag in Frankrijk.

Niet zo zwaar als normale tienkamp

Als het startschot op de 100 meter klinkt, heeft een atleet daarna nog 59 minuten en 59 seconden om te beginnen aan het slotonderdeel, de 1.500 meter. "Het is zwaar, maar niet zo zwaar als een normale tienkamp", stelt Sintnicolaas na afloop. "Je gaat niet elk onderdeel voluit. Doe je dat wel, dan ben je na zes onderdelen wel klaar. Maar ik ben wel moe, ik voel het wel", grinnikt hij.

"De tienkamp binnen een uur moet je zien als een hele zware trainingssessie. Je doet alles, maar niet alles helemaal voluit", zegt Vince de Lange, de trainer van de Nederlandse meerkamper.

Sintnicolaas heeft sinds mei 2012 met 8.506 punten het Nederlands record op de tienkamp in handen. De Europese kampioen indoor van 2013 ging in Montpellier niet echt voor de punten. Het was een test. Sintnicolaas is in voorbereiding op de internationaal hoog aangeschreven tienkamp van Götzis, eind mei. Hij wilde geen risico's lopen.

Klompen

Atleten werken de één-uurs-tienkamp in duo's af. Een jurylid loopt mee tijdens de rondgang over tien onderdelen, houdt de gebruikte tijd bij en sleept de tassen met kleding en schoeisel mee. Sintnicolaas had wat minuten rust voor hij aan het laatste onderdeel moest beginnen. "Op de 1.500 meter had ik het gevoel dat ik continu op klompen liep. Mijn benen voelden erg zwaar. Ik weet inmiddels wel wat ik wel of niet kan doen. Als ik hier ergens echt last van had gekregen, was ik direct gestopt.''

De meerkamper vindt het experiment voor herhaling vatbaar. "Ik ga het zeker nog een keer echt voor de punten doen. Normaal heb je bij een tienkamp precies in de gaten hoe je ervoor staat. Bij zo'n één-uurs-tienkamp gebeurt er zoveel op de atletiekbaan, dat je niet weet waar je staat. Je hebt er ook geen tijd voor. Het is één uur lang aan de bak.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl