De lichamen van slachtoffers van de aardbeving in Nepal worden verbrand
NOS Nieuws

Dodental aardbevingsgebied boven de 2500

Het dodental in het aardbevingsgebied in Nepal en buurlanden is opgelopen tot boven de 2500. Het aardbevingsgebied is vandaag getroffen door enkele zware naschokken.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kathmandu zei dat het dodental nu staat op 2430, terwijl er ruim 5800 gewonden zijn. De zwaarste naschok van vanochtend had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Opgeteld met de bijna 80 doden in India en Tibet is het totaal aantal doden de 2500 gepasseerd.

De naschok veroorzaakte paniek onder de overlevenden die in de buitenlucht bivakkeren. Ziekenhuizen die overuren draaien om gewonden te behandelen, werden ontruimd uit angst voor instorting.

Een medewerker van hulporganisatie Oxfam verklaarde tegen persbureau AFP dat vrijwel overal de elektriciteit en telefoonverbindingen zijn uitgevallen en dat er nauwelijks nog plaats is om de doden te bergen.

Mount Everest

Door de naschokken ontstonden ook weer nieuwe lawines op de Mount Everest, net nadat helikopters daar overlevenden in veiligheid hadden gebracht. Gisteren kwamen op de berg zeker achttien mensen om het leven. Bijna precies een jaar geleden verongelukten door een lawine op de Mount Everest zestien lokale berggidsen.

Belg filmt lawine op Everest

In India staat het dodental door de aardbeving van gisteren op zestig. In Tibet zijn volgens China zeventien mensen omgekomen.

Hulpverlening

De hulpverlening in het getroffen gebied wordt gehinderd door het slechte weer. India heeft helikopters gestuurd die gewonden naar ziekenhuizen overbrengen. Internationale hulporganisaties vrezen voor een humanitaire ramp op grote schaal doordat duizenden mensen noodgedwongen in de open lucht moeten slapen, terwijl het weer slecht is. Ze vrezen dat het dodental nog veel verder zal oplopen en dat honderdduizenden mensen dakloos zijn.

Door de verwoestingen die de aardbeving heeft aangericht, is het rampgebied moeilijk over land te bereiken. De regering heeft vandaag overlegd met hulporganisaties over de coördinatie van de hulpverlening.

De aardbevingsramp is de ergste in 80 jaar in Nepal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl