Toeristen zitten te wachten bij de luchthaven van Kathmandu
NOS Nieuws

Spanning en opluchting voor familie van Nepal-reizigers

Honderden Nederlanders zitten in het door een aardbeving getroffen gebied in Nepal. Veel van hen zijn jonge mensen, backpackers. Hen traceren gaat moeizaam, vanwege de slechte communicatieverbindingen.

Hans van Gastel zoekt al meer dan een dag contact met zijn zus Margot. Die is met haar man en hun twee zoontjes van 9 en 7 aan het wandelen in het Langtang National Park.

Kort contact

Van Gastel heeft gebeld met de reisorganisatie waar ze geboekt hadden. "Ik heb die man vanochtend voor het laatst gesproken, maar door de slechte verbinding was hij bijna niet te verstaan."

"Hij zei dat hij heel kort contact heeft gehad met de gids. Die zei dat de mensen in orde zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat hij in dat korte moment alles duidelijk heeft kunnen krijgen." Het is nog afwachten dus voor Van Gastel. "We zitten hier nu met de hele familie in spanning."

Facebook-vrienden

Voor Hans Meyer uit Laren is het afwachten voorbij. Vanmiddag kreeg hij voor het eerst contact met zijn 19-jarige zoon Pim. Die was met zeven anderen aan het wandelen. Dat hoorde de familie via een omweg.

De dochters van Meyer kregen via Facebook contact met mensen die Pim recent op reis had toegevoegd als vrienden. Zij belden vannacht om te vertellen dat Pim in de bergen was. Maar daarmee was Pim nog niet gevonden.

In het gebied waar hij zit, waren weinig gewonden gevallen, zo wist de familie. Dat was een geruststelling, maar de definitieve opluchting kwam vanmiddag. Pim had een plek bereikt met internet en liet weten: ik ben ongedeerd.

Grote opluchting

De familie Özcan uit Utrecht heeft ook lang gewacht op een levensteken van hun dochter. Zij kregen pas vanmiddag contact. De 33-jarige Özlem zat in de buurt van Khatmandu toen de beving gisteren plaatsvond. Ze is alleen op reis.

"De familie heeft urenlang gebeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken, met de ambassade in Delhi en met reisorganisaties. Maar niks leverde informatie op", zegt haar oom. Volgens oom Ziya Özcan was Özlem aan het wandelen toen de beving gebeurde.

Ze voelde de aardbeving wel, maar had niet door hoe ernstig die was. Daarom nam ze niet meteen contact op met haar ouders. Ook omdat ze in een afgelegen gebied zit waar niet overal internet is. "Het is een grote opluchting voor de familie dat Özlem terecht is", zegt haar oom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl