Paula Radcliffe aan de start van haar laatste marathon van Londen
NOS Sport

Londen geeft icoon Radcliffe koninklijk afscheid

De brede glimlach was tijdens de laatste marathon van de 41-jarige wereldrecordhoudster Paula Radcliffe niet van haar gezicht af te poetsen. Groot-Brittannië bracht zondag bij de marathon van Londen een laatste eerbetoon aan het sporticoon. "Thank you", schreeuwde de geëmotioneerde Radcliffe terug voordat ze bij Buckingham Palace over de finish kwam.

"Het was heel erg emotioneel", zegt Radcliffe na afloop tegen de BBC. "Ik maakte me geen zorgen om de tijd, ik wilde er gewoon van genieten. Ik begon veel te snel, en daarna kreeg ik het heel zwaar. Maar ik wilde gewoon zo veel mogelijk mensen bedanken tijdens de race. De reacties van het publiek waren geweldig. Ze maakten zo veel geluid dat mijn oren er pijn van doen."

Eliud Kipchoge wint Londen, Radcliffe neemt afscheid

Radcliffe nam in Londen geen afscheid van de topsport tussen de elitelopers, maar legde haar laatste 42 kilometer en 195 meter af tussen de recreanten. Ondanks dat de 41-jarige atlete kampt met een blessure aan haar achillespees, zette ze toch een knappe tijd neer: 2.36.55. "Dat is de magie van de marathon van Londen", aldus Radcliffe.

#thankyouPaula

De Londense straten, waar Radcliffe in 2003 haar wereldrecord neerzette, vormden het decor voor het afscheid van de Britse grootheid in de atletiekwereld. Maar ook via social media werd de atlete geëerd. Wie op Twitter zoekt op #thankyouPaula merkt al snel hoeveel Radcliffe heeft betekend voor de sport.

Cirkel is rond

En zo is de cirkel rond voor Radcliffe. De onder de rook van Manchester geboren atlete won in haar loopbaan drie keer de marathon van Londen (2002, 2003, 2005) en drie keer in New York (2004, 2007, 2008). Ook triomfeerde ze in Chicago (2002) met een wereldrecord en bij de WK in Helsinki (2005).

In 2003 verbeterde ze in Londen haar eigen wereldrecord tot 2 uur, 15 minuten en 25 seconden. Geen enkele vrouw wist sindsdien in de buurt te komen van dat record. Ter vergelijking: de Ethiopische Tigist Tufa won de marathon van Londen zondag in een tijd van 2 uur, 23 minuten en 22 seconden.

Radcliffe loopt wereldrecord op de marathon
  • AFP
    Paula Radcliffe verbetert in 2003 haar eigen wereldrecord in Londen
  • AFP
    Paula Radcliffe komt in 2011 als winnares over de meet bij de marathon van Berlijn
  • AFP
    Paula Radcliffe toont de Britse vlag na het winnen van de halve marathon in New York in 2009
  • AFP
    Radcliffe na het winnen van de London Marathon in 2005
  • ANP
    Radcliffe wint in 2005 ook de marathon op het WK in Helsinki

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl