NOS Sport

Kipchoge verslaat favorieten in marathon Londen

Eliud Kipchoge wint Londen

Dennis Kimetto en Wilson Kipsang waren de grote favorieten voor de zege in de marathon van Londen, maar hun landgenoot Eliud Kipchoge bleek uiteindelijk na 42 kilometer en 195 meter de sterkste.

Kipchoge, vorig jaar winnaar in Rotterdam, liep in de slotkilometer weg bij zijn sterke landgenoten en won in 2 uur, 4 minuten en 42 seconden, net boven het parcoursrecord in Londen (2.04.29).

Topbezetting

De marathon van Londen kende bij de mannen een topbezetting, met wereldrecordhouder Dennis Kimetto (2.02.57), de nummer twee allertijden Emmanuel Mutai (2.03.13) en de voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang (2.03.23). Kimetto en Kipsang deden in Londen ook lang mee om de overwinning, maar werden verrast door Kipchoge.

De voormalige baanatleet bleek in de slotfase over meer inhoud te beschikken dan zijn twee landgenoten. Kipsang, in 2012 en 2014 winnaar in Londen, loste hij in de buurt van Buckingham Palace als laatste. Kipsang kwam vijf seconden later over de streep. Wereldrecordhouder Kimetto gaf uiteindelijk ruim een minuut toe op de winnaar.

Vierde marathonzege

Kipchoge liep jarenlang op de baan en verraste de atletiekwereld met de wereldtitel op de 5.000 meter in 2003. In Parijs versloeg hij destijds als 19-jarige de grote favorieten Kenenisa Bekele en Hicham El Guerrouj.

In 2012 begon hij aan een carrière op de weg. Kipchoge won in Londen voor de vierde keer een marathon. De eerste overwinning vierde hij twee jaar geleden in Hamburg (2.05.30). Daarna volgden Rotterdam (2.05.00) en Chicago (2.04.11).

Raymaekers boven olympische limiet

Koen Raymaekers koos Londen uit als voorjaarsmarathon. In het verleden was de loper uit Cothen meestal in Rotterdam te vinden, maar dit jaar week hij uit naar de Engelse metropool. De 35-jarige Raymaekers, die een persoonlijk record heeft staan van 2.1035, finishte als vijftiende in 2.14.25. Dat was ruim boven de olympische limiet van 2.11.00.

Tufa wint bij de vrouwen

De vrouwen vertrokken in Londen eerder dan de mannen. De Ethiopische Tigist Tufa troefde de favorieten af in 2 uur, 23 minuten en 22 seconden. Ze nam in de slotfase afstand van de Keniaanse Mary Keitany en haar landgenote Tirfi Tsegaye, die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Keitany finishte in 2.23.40, Tsegaye in 2.23.41. Voor Tufa was het haar eerste marathonzege in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl