NOS Sport

Nederlandse wereldtoppers strijden om olympisch ticket

Spannende strijd in Laser-klasse om ticket naar Rio

Nederland heeft in de olympische zeilklasse Laser te maken met een ongekende luxe. Met Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg telt ons land twee wereldtoppers. Maar er kan er maar eentje naar de Olympische Spelen.

De 26-jarige Heiner is het aanstormende talent, de 27-jarige Van Schaardenburg de ervaren zeiler, met al twee Olympische Spelen achter de rug. Heiner werd vorig jaar de wereldkampioen, Van Schaardenburg won zilver bij de olympische test-regatta in Rio de Janeiro.

De twee voormalige trainingsmaatjes zien wel het voordeel in het nadeel van de concurrentiestrijd. "Andere landen hebben maar één topper rondvaren, maar wij zijn concurrenten van elkaar en brengen elkaar op zo'n hoog niveau. Dat heeft ook enorm veel waarde", vindt Heiner. Van Schaardenburg: "Het is wel een mooie strijd, want degene die naar Rio gaat, die gaat ook wel om wat moois op te halen."

Strijd helemaal open

Maar er zijn ook nadelen. De strijd om een ticket naar Rio ligt nog helemaal open en Van Schaardenburg geeft toe dat dat best pijn doet. "Ik heb wel een kleine dip gehad na het test-event. Toen had ik toch het idee: ik ga wel even naar de Spelen toe. Dan zie je ineens dat de concurrentie heel dichtbij komt. Dat was mentaal wel even een tegenslag, ondanks dat ik het heel mooi vind hoe Nicholas zich naar voren heeft gevaren en wereldkampioen geworden is."

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Franse Hyères staan Heiner en Van Schaardenburg op een gedeelde vierde plaats. Op het EK en het WK van deze zomer valt de beslissing in de tweestrijd. Wie het beste presteert tijdens beide evenementen, mag naar Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl