Lunch op het Museumplein in Amsterdam
NOS Nieuws

Ons voedsel wordt niet minder zout, ondanks belofte

Van beloftes om het voedsel minder zout te maken, is nog niet veel terechtgekomen. De Consumentenbond onderzocht de negentig zoutste producten uit eerdere testen. Bij veertig producten is niets verbeterd, en sommige zijn zelfs nog zouter geworden.

In een aantal producten is het zoutgehalte wel flink teruggebracht. Zo zit in borrelnootjes van Aldi nog maar half zo veel zout als in 2013 en heeft Albert Heijn het zout in de Kop Soep Kip zelfs met meer dan de helft teruggebracht.

Daar staat bijvoorbeeld tegenover dat Old Amsterdam kaas 15 procent zouter is dan twee jaar geleden en de Wagner Big Pizza Supreme 10 procent zouter. Wie zo'n pizza helemaal opeet, krijgt 5,5 gram zout binnen. En dat terwijl mensen aan 1 gram zout per dag genoeg hebben en meer dan 6 gram slecht is voor de gezondheid.

Brood en kaas

Minister Schippers sloot vorig jaar met de levensmiddelenindustrie een akkoord om het voedsel gezonder te maken. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond stelt dat in het akkoord nog volop gaten zitten: voor sommige soorten producten zijn geen afspraken gemaakt en individuele bedrijven lijken onder de afspraken uit te kunnen komen.

Samen met de Nierstichting, de Hartstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging gaat de Consumentenbond bij minister Schippers aandringen op een steviger beleid.

De Consumentenbond voert al sinds 2007 actie voor het terugbrengen van zout in levensmiddelen. Gemiddeld krijgen Nederlanders 9 gram zout per dag binnen; 80 procent zit in alledaagse producten zoals brood, kaas en vleeswaren. Te veel zout kan onder meer leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl