NOS Nieuws

'De Nachtwolven' toch op weg naar Berlijn

Russische 'Nachtwolven' gaan op weg naar Berlijn

De beruchte Russische motorclub 'De Nachtwolven' is onder applaus van honderden mensen vertrokken uit Moskou. Leden van de motorbende zijn op weg naar Berlijn om daar op 9 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Via Wit-Rusland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk loopt hun route naar Duitsland. Daarmee willen ze dezelfde route afleggen als het Rode Leger aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar Polen heeft al aangekondigd dat het de motorclub niet zal doorlaten.

Polen zegt geen trek te hebben in een Russische propaganda-show. De Poolse premier Kopacz noemde de trip vrijdag een provocatie van de Russen.

Misbruik

Ook Duitsland dreigt inmiddels de bikers aan de grens tegen te houden. Volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal Duitsland de bikers de toegang tot het land ontzeggen als dat nodig is voor de openbare veiligheid.

Het ministerie zegt verder dat de Russische bikers het lijden van de slachtoffers van de naziterreur misbruiken voor politieke doeleinden.

Visa

Volgens de leider van de motorclub, die met president Poetin is bevriend, zullen de leden van de motorclub als individuen de grens met Polen passeren. Dat kan volgens hem opdat ze visa hebben.

De leider, Alexander Saldostanov, zei dat niet de bikers provoceren, maar degenen die hen willen tegenhouden. "Het is een provocatie om ons het herdenken van de Tweede Wereldoorlog te verbieden. Wij willen de graven van onze grootvaders bezoeken. Dat is onze plicht."

De Nachtwolven zijn volgens het Westen betrokken geweest bij de annexatie van De Krim. Daarom staat de motorbende ook op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. Aanstaande maandag worden ze bij de Poolse grens verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl